Külföld

2009.12.07. 21:01

Romániai elnökválasztás: Basescu győzött, a szociáldemokraták óvni akarnak

Traian Basescu jelenlegi államfő győzött a romániai elnökválasztás második fordulójában, miután szociáldemokrata ellenfelét, Mircea Geoanát 70 ezer szavazattal megelőzte.

MTI

Az Országos Választási Iroda hétfő délutáni összesítése szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott Basescu 5 275 808 szavazatot kapott, ami a leadott voksok 50,33 százalékának felel meg. Mircea Geoanára 5 205 760 személy szavazott, ez 49,66 százalék.  

A két jelöltet 70 048 szavazat választja el egymástól. Basescu újabb elnöki mandátumot nyert, ismét öt évig lesz Románia államfője. Az eredményt az alkotmánybíróságnak még szentesítenie kell. Vasárnap este az exit-poll eredmények, a választók megkérdezésén alapuló felmérések többsége még Geoanát mutatta ki győztesnek. 

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy megóvja a választási eredményt. Liviu Dragnea, a párt főtitkára szerint nagyon magas az érvénytelen szavazatok száma, de egyéb "rendellenességekre" is felfigyeltek. Arra utaló jeleket is találtak, hogy egyes megyei választási irodákban "módosították" a választási eredményt. Hozzátette: nekik továbbra is az a meggyőződésük, hogy a románok Geoanát választották elnöknek, de a Basescut támogató állami apparátus csalással próbálja nyertessé megtenni a demokraták jelöltjét. 

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint azonban a romániai elnökválasztás második fordulója összességében a szervezet normáinak, a nemzetközi követelményeknek megfelelően, szabályosan zajlott le. Ugyanakkor sürgették a román hatóságokat, hogy mielőbb vizsgálják ki a szabálytalanságokról szóló információkat.

Bukarestben megkezdődtek a találgatások, hogy a második fordulóban a Geoanát támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) hajlandó-e a kormányzó demokratákkal szövetkezni kormánykoalíció alakítása érdekében. A liberálisok a délutáni órákban ültek össze tanácskozni. Vezetőiknek a megbeszélés előtt adott nyilatkozatai azt mutatják, hogy a szabadelvűek megosztottak: egyesek nyitnának a demokraták felé, mások viszont az ellenzéki együttműködést szorgalmazzák a szociáldemokratákkal.

Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere hétfőn a televízió nyilvánossága előtt jelentette be, hogy már nem kíván Románia miniszterelnöke lenni. A német ajkú polgármester jelölését Geoana Szociáldemokrata Pártja, a Nemzeti Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatta, arra számítva, hogy Geoana nyeri az elnökválasztást.

Jelenleg Romániának csak ügyvivő kormánya van, miután a parlament megbuktatta az Emil Boc vezette kabinetet. Basescu a választás előtt Liviu Negoita demokrata párti bukaresti kerületi polgármestert kérte fel kormányalakításra. A miniszterelnök-jelölt által a parlament elé terjesztett kormánylistáról azonban a törvényhozói testület még nem szavazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!