Külföld

2009.03.24. 14:02

Sárkány végzett a halásszal

Indonézia - Komodói sárkánygyík ölt meg egy indonéziai halászt, aki az óriásira megnövő ragadozó természetes élőhelyének számító lakatlan szigetre ment gyümölcsöt szedni.

nincs nev

A halász társaival együtt a Rinca-szigeten dolgozott, és amikor szünetet tartottak, a férfi egyedül indult a sziget belseje felé, hogy gyümölcsöt szedjen. A sárkánygyík ekkor támadt rá a halászra, elkapva a sarkát. Társai a segítségére siettek, és el is ijesztették a ragadozót, ám a halász a vérveszteség miatt a kórházba szállítás közben életét vesztette - közölte a Hírszerző. 

Az Indonézia keleti partjainál fekvő Rinca-szigeten és a szomszédos Flores-szigeten lévő nemzeti park a komodói sárkánygyík természetes lakóhelye, körülbelül háromezer állat él itt.  

Az óriáshüllő hatalmasra nő, hossza elérheti a 3 métert is, súlya pedig a 140 kilogrammot. Fogazata a cápáéhoz hasonló, ráadásul nyálában több tucatnyi különféle, olykor mérgező baktérium is előfordul, így harapása esetén nagy a fertőzés veszélye. 

Szerencsére a komodói sárkánygyík ritkán támad emberre. Legutóbb 2007-ben ölt meg egy nyolcéves kisfiút, valamint idén februárban harapta meg a nemzeti park egyik munkatársát, aki azonban túlélte a támadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!