Külföld

2010.09.30. 19:41

Stuttgart: vízágyúkkal támadt a rendőrség a pályaudvar átépítését ellenzőkre

Több száz ember megsérült csütörtökön Stuttgartban, amikor a rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal támadt a főpályaudvar átépítése és ennek részeként több száz öreg fa kivágása ellen tiltakozó tömegre.

MTI

A demonstráció szervezői szerint a sérülések túlnyomó részét a könnygáz okozta, de a ZDF televízió esti híradójában vérző fejű embereket is lehetett látni. A város kórházai tele vannak orvosi ellátásra szoruló tüntetőkkel. A szervezők mintegy ezer sérültet emlegetnek, a rendőrség viszont nem volt hajlandó számokat megnevezni. Szóvivője ugyanakkor óva intett a tüntetőktől származó számadatok hitelesként való elfogadásától. Állítása szerint a demonstráció egyes résztvevői erőszakot alkalmaztak a közegekkel szemben.

Heribert Rech, Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere a ZDF televízióban védelmébe vette a rendőri beavatkozást. Mint fogalmazott, "a vasútnak mint építtetőnek építési joga van a pályaudvaron. A rendőrségnek pedig az a feladata, hogy az alkotmánynak megfelelően érvényt szerezzen ennek a jognak, elvégre jogállamban élünk".

A berlini parlament ellenzéki pártjai bírálták a rendőrség stuttgarti fellépését. A szociáldemokraták főtitkára, Andrea Nahles óva intett az erőszak elharapózásától. Szerinte csak józan hozzáállással lehet mindenki számára elfogadható megoldást találni a kérdésre.
 
Renate Künast, a Zöldek alsóházi frakcióvezetője a kancellárt tette felelőssé a stuttgarti konfliktus elmélyüléséért. Szerinte Angela Merkel "szükségtelenül élezi a politikai szembenállást, amikor rendőröket küld olyan probléma megoldására, amelyet a politika nem hajlandó megoldani".

Baden-Württemberg tartomány székvárosában hetek óta tüntetnek a régi főpályaudvar lebontását ellenző szervezetek. A város - a vasúttal és a tartományi kormánnyal egyetértésben - új, a föld felszíne alá helyezett pályaudvart akar építeni, amely fontos állomása lenne az európai gyorsvasúti hálózatnak. Az ellenzők drágának és értelmetlennek tartják a tervet, amelynek megvalósításához azonban már minden szükséges engedély és szakvélemény rendelkezésre áll.

A ZDF helyszíni tudósítója szerint Stuttgart történetének legnagyobb szabású tüntetése zajlik péntek délután óta, a tüntetők száma folyamatosan növekszik. A város forró északára, sőt valószínűleg forró hétvégére készülhet - jósolta a tv-tudósító.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!