Külföld

2009.04.20. 16:56

Súlyos beteg a Világegyetem Ura

Nagy-Britannia - Válságos állapotban szállították kórházba a hetek óta súlyos betegséggel küszködő <i>Stephen Hawking</i> világhírű matematikust, elméleti fizikust - tájékoztatott a Cambridge Egyetem hétfőn.

nincs nev

Az intézmény szerint az amiotrófiás laterális szklerózisban szenvedő, szinte teljesen béna 67 éves tudós hetek óta mellkasi fertőzéssel küzd, jelenleg a cambridge-i Addenbrooke,s kórházban kezelik. "Hawking professzor nagyon beteg. Vizsgálatoknak vetik alá, már hetek óta nem érezte jól magát" - mondta az egyetem szóvivője. 

"Stephen Hawking egyedülálló kolléga, mindannyian bízunk abban, hogy hamarosan újra körünkben lesz" - tette hozzá Peter Hayness, az egyetem alkalmazott matematika és elméleti fizika tanszékének feje. 

Betegsége miatt Hawking lemondta az amerikai Arizona Állami Egyetemen április 6-ra tervezett előadását is.  

A "világegyetem urának" is becézett Hawking 1974 óta azon dolgozik, hogy a relativitáselméletet ellentmondásmentes elméletben hangolja össze a kvantummechanikával. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!