Külföld

2011.05.16. 09:03

Szaúd-Arábiában megnyílt a világ legnagyobb női egyeteme

Szaúd-Arábiában vasárnap megnyílt a világ legnagyobb női egyeteme - jelentette az al-Arabíja hírtelevízió. A főváros, Rijád mellett épített intézmény átadási ünnepségén részt Abdallah bin Abdel-Aziz uralkodó, a királyi család és a kormány több tagja.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A szaúdi állam több mint ötmilliárd dollárt fordított a felsőoktatási intézmény létrehozására, amely egyidejűleg 50 ezer diáklányt tud fogadni. Az oktatónők és a lányok elektromos meghajtású mini autókon is közlekedhetnek a  800 hektáros campus területén. 

 

A rektornő elmondta: igyekeznek környezetkímélő tevékenységet kifejteni, napelemtáblák segítik az áramellátást,  a papírt amennyire csak lehet mellőzik, és helyette korszerű elektronikus adathordozókat és számítógépeket használnak.
   
Az UNECO adatai szerint Szaúd-Arábiában 130 ezren járnak az ország hét egyetemére. A hallgatók 58 százaléka nő. A kormány évente 40 milliárd dollárt költ az oktatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!