Külföld

2011.05.07. 09:43

Szíria - A hadsereg tankokkal benyomult a lázadó Bánjászba

A szíriai hadsereg szombat hajnalban harckocsikkal benyomult Bánjász városába, támadást intézve a szunniták lakta negyedek ellen, amelyek szembefordultak Bassár el-Aszad elnök önkényuralmával - közölték szombaton emberi jogi aktivisták, szemtanúkra hivatkozva.

MTI

   
Egyikük elmondta, hogy a katonák három irányból nyomultak be az északnyugaton lévő tengerparti városba, megszállva az elmúlt hetek rendszerellenes tüntetéseinek egyik legállhatatosabb központjává vált szunnita negyedeket. A művelet ugyanakkor nem érintette a kisebbségi, alavita hívek lakta környékeket.
   
Az alavita vallás az iszlám síita ágának egyik irányzata, ehhez a kisebbséghez tartozik Aszad elnök, és alaviták töltik be a legtöbb vezető posztot a szíriai hadseregben és biztonsági erőkben.
   
A hadsereg hajnali akciója előtt Bánjász áramellátását és távközlési vonalait nagyrészt elvágták, az aktivistáknak azonban sikerült kapcsolatba lépniük helyiekkel.
   
Mint beszámoltak róla, a helyi lakosok szerint "heves fegyverdörgés" hallatszik a városban, s a tenger felől hadihajók is látszanak. "A szunnita és vegyes lakosságú negyedeket mostanra teljesen megszállták" - mondta el egy név nélkül nyilatkozó emberi jogi aktivista. Volt olyan közlés is, hogy a helyiek egymással összekapaszkodva, élő akadályként próbálták feltartóztatni az érkező harckocsikat.
   
Az olajfeldolgozó iparáról ismert város ellen indult katonai műveletről a szíriai tömegtájékoztatás is hírt adott. Aktivisták közlése szerint a közeli Baida települést ugyancsak harckocsikkal zárta körbe a hadsereg.
   
Bánjász szunnita negyedeit azóta uralják a tüntetők, hogy az Aszad elnökhöz hű fegyveres civilek, úgynevezett sabbiha csoportok április 10-én, egy rendszerellenes tüntetés után autókból tüzet nyitottak a helyi lakosokra, hat ember halálát okozva.
   
A várost több mint egy hete zárta gyűrűbe a szíriai hadsereg, s a folytatódó több ezres tiltakozások nyomán kedd óta jelentős erősítést vezényeltek a helyszínre. Az egyik aktivista közlése szerint már akkor tudni lehetett, hogy ugyanúgy katonai erővel fogják letörni a bánjászi rendszerellenes megmozdulásokat, ahogy a tüntetéseket március közepén elindító dél-szíriai Deraában tették április 25-én.
   
Szíria több városában pénteken újra sokezres tüntetéseken követelték Aszad elnök távozását, s a karhatalom a tömegbe lőtt, legkevesebb 30 tüntető életét oltva ki. Az amerikai kormány válaszul újabb büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a szíriai vezetés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!