Külföld

2012.03.01. 16:03

Szíria: a lázadók kivonulnak Homsz ostromlott negyedéből

Bejrút/Damaszkusz - "Taktikai kivonulást" jelentettek be a szíriai lázadók csütörtökön Homsz város ostromlott Bába-Amr negyedéből a romló körülményekre hivatkozva.

MTI/AP/AFP/Reuters

A bába-amri lázadócsoport közleménye szerint a döntést azért hozták, hogy megkíméljék mintegy négyezer ott lakó civil életét, akik ragaszkodnak hozzá, hogy otthonukban maradjanak. A lázadók óva intik a kormányerőket attól, hogy bosszútámadásokat hajtsanak végre a civil lakosság ellen.

Damaszkuszi biztonsági forrás közlése szerint a hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta a január 26-a óta tüzérséggel és harckocsikkal lőtt Bába-Amr negyedet, "az ellenállás utolsó fészkeit is felszámolva". "A katonák élelmiszert osztanak a lakosoknak, és elszállítják a sebesülteket. Keresik a megsérült francia tudósítót, Edith Bouvier-t is" - mondta, hozzátéve, hogy lázadók vannak a város Hamadíje és Haldíje negyedben is, ahonnan szintén el fogják távolítani őket.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) értesülése szerint a Bába-Amrért vívott harc miatt csütörtökön 17 civil vesztette életét. A katonaság hozzáfogott a letartóztatásokhoz a negyedben - jelentette.

A damaszkuszi kormány véleménye szerint a homszi lázadó központ felszámolása után az ellenzéknek nem marad nagyobb erőssége az országban, és ezért a válság enyhülni fog.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!