Külföld

2012.04.23. 07:53

Szíria-ellenes szankciókat fogadott el az EU

Újabb Szíria-ellenes szankciók elfogadásáról döntött hétfőn az Európai Unió (EU), amelynek értelmében megtiltották a luxustermékek exportját, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását - közölte egy diplomata.

MTI

"A Szíria elleni szankciók életbe fognak lépni. Ezek körébe tartoznak a luxuscikkek és az elnyomó intézkedések foganatosításához használható eszközök" - fogalmazott a neve elhallgatását kérő tisztségviselő, miután az uniós nagykövetek jóváhagyták a döntést a külügyminiszterek luxembourgi találkozója előtt.

Az európai tagállamoknak ugyanakkor pontosan meg kell határozniuk a luxustermékek mértékét. A diplomata elmondta azt is, az alapvetően szimbolikusnak tekinthető intézkedések Bassár el-Aszad szírai elnök és brit származású felesége életmódját célozzák.

Brüsszeli diplomaták már pénteken jelezték, hogy a damaszkuszi rezsim vezetőjének és családjának fényűző életmódja lesz majd az EU újabb szankcióinak célpontja; az Aszad-családot ugyanis az elmúlt időszakban számos vád érte amiatt, hogy a véres polgárháború, illetve a lakosság nélkülözései ellenére rendkívül fényűző életmódot folytatnak. Előrevetítették azt is, hogy szankciókkal sújtják majd a belső elnyomásra használt cikkeket is.

Az uniós országok külügyi tárcavezetőinek tanácskozásán ezúttal Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára képviseli Magyarországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!