Külföld

2009.08.30. 06:39

Szlovénia támogatja Törökország EU-csatlakozását

Ljubljana - Szlovénia "teljes mértékben" támogatja Törökország európai uniós csatlakozását - közölte szombat este a szlovén külügyminiszter Ljubljanában,miután megbeszélést folytatott török kollégájával.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A közös sajtótájékoztatón Ahmet Davutoglu török külügyminiszter azt mondta, hogy Szlovénia Ankara integrációs törekvéseinek "legerősebb támogatója".     
    
A szlovén köztelevíziónak adott nyilatkozatában Davutoglu csalódásának adott hangot amiatt, hogy a csatlakozási tárgyalások lassan haladnak az EU-val, és elfogadhatatlannak nevezte a teljes jogútagság helyett Törökországnak javasolt alternatívákat, például a franciák és a németek által szorgalmazott "különleges partnerségi" viszony lehetőségét. 
    
A Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások során Brüsszel eddig csak 11 fejezetet nyitott meg a 35-ből többek között a továbbra is megoldatlan ciprusi válság miatt. Berlin és Párizsezenkívül azt az érvet is rendszeresen felhozza Ankara uniós tagsága ellen, hogy a 71 milliós, muszlim többségű Törökország nem Európa része. 
    
Samuel Zbogar szlovén külügyminiszter bejelentette a szombati találkozó után, hogy a virágzó kétoldalú kapcsolatok jegyében Szlovénia hamarosan kereskedelmi képviseletet nyit Isztambulban.


MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!