Külföld

2010.10.27. 13:01

Szökőár és vulkánkitörés Indonéziában: halottak, sérültek és kitelepítettek

Erős, a Richter-skála szerinti 7,7-es földrengés rázta meg hétfő este az Indonéziához tartozó Szumátra nyugati partjait, és a nyomában keletkező szökőár tíz falut söpört el és 108 ember életét követelte, 502 személyt pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván. Eközben több ezer embert telepítettek ki az indonéz lakosság több mint felének otthont adó, a Szumátrával szomszédos Jáva szigetén a Merapi vulkán miatt. A tűzhányó kedden kitört.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az amerikai földtani intézet (USGS) jelentése szerint a nagy erejű földmozgás epicentruma a Szumátra nyugati partjaitól mintegy 150 kilométerre elterülő Mentawai-szigetek közelében volt, 14 kilométeres mélységben. A helyi hatóságok ugyan kiadták a cunamiriadót hétfő este a földmozgás után, de ezt rövidesen visszavonták. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ viszont később megerősítette, hogy "a földrengés nagy erejű szökőárt váltott ki".

A helyi katasztrófavédelem szóvivőjének közlése szerint a szökőár többméteres hullámai tíz falut teljesen elsöpörtek. Több ezren pánikszerűen menekültek a földmozgást követő óriási hullámok elől a magasabban fekvő területekre. Legalább 2000 embernek ideiglenes sátortáborokban nyújtanak menedéket.

"A válságközpont legfrissebb adatai szerint 108 ember meghalt, 502-öt még mindig eltűntként tartanak nyilván" - mondta Hendri Dori Satoko, a Mentawai-szigetek képviselője. Hozzátette, hogy az eltűntek között van kilenc ausztrál állampolgár is. Ők egy turistahajón tartottak egy szigetre, és hétfő óta nem tudni róluk.

A Mentawai-szigetek kevés turistát vonzanak, leginkább csak a szörf szerelmeseit, és különösen az ausztrálokat. A válságközpont egy másik tisztviselője valamivel több halottról számolt be. Elmondása szerint eddig 113 halottat találtak. Ő az eltűntek számát 150 és 500 közöttire tette. Az USGS kedden egy 5,3-es erősségű utórengést is észlelt a térségben.

Eközben kedden kitört a Jáva szigetén található Merapi vulkán. A tűzhányó háromszor is füstfelhőt és vulkáni hamut lövellt ki. A környéken hétfő óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben, 19 ezer ember kitelepítését már megkezdték a hatóságok. Szakértők szerint az utóbbi évek leghevesebb kitörésére lehet számítani.

Egy indonéz vulkanológus jelentése szerint helyi idő szerint délután hat óra körül három robajt lehetett hallani, majd láthatóvá vált a másfél kilométer magasra kilőtt hamu, és a kráterből vízgőz is kitört. A kitörések után 20 embert kellett kórházba szállítani, őket a forró hamu égette meg. A tűzhányó 10 kilométeres körzetéből főleg nőket, gyerekeket és időseket telepítettek ki, de sok férfi a falvakban maradt, hogy gondját viselje a hegy termékeny talaján virágzó gazdaságoknak és az állatoknak.

A Jogjakarta városától 26 kilométerre található Merapi (szó szerint Tűz-hegy) a legaktívabb indonéz tűzhányó, átlagosan négy évente, legutóbb 2006 júniusában tört ki, akkor két ember meg is halt. A vulkán ébredését rendszerint földrengések is jelzik, a mostani kitörés előtt mintegy 500-szor megmozdult a föld. 1930-ban 1300-an vesztették életüket a Merapi kitörésekor.

Az indonéz szigetvilág az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik több kontinentális lemez találkozásának sávjában. A térségben ezért rendkívül erős a vulkáni tevékenység és gyakoriak a földrengések. Tavaly szeptemberben a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földlökés rázta meg Padang városát; akkor több mint ezer ember halt meg. A térségben 2004. december 26-án - egy 9,3 erősségű földrengést követően - végigsöprő pusztító erejű cunaminak csupán Indonéziában 168 ezer halottja volt, és több tízezer az Indiai-óceánnal határos más országokban.

Halálos áldozatai vannak a Merapi vulkán kitörésének Jáván Legalább 25 halálos és 14 sérült áldozata van az indonéziai Jáva szigetén lévő Merapi vulkán kitörésének - közölte szerdán egy yogyakartai kórház illetékese.

A tűzhányóból kitörő forró levegő okozta az emberek halálát, illetve égési sérülését kedd este - tette hozzá. A legtöbben a kráter közelében lévő Kinahredjo faluban haltak meg, az áldozatokra házuk közelében találtak rá. A tűzhányó kedden tört ki. Már több ezer embert kitelepítettek a környékről, de még további több ezret akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!