Külföld

2009.05.10. 05:01

Szomáliai kalózok váltságdíj fejében szabadon engedtek egy brit tulajdonban lévő hajót

Nairobi - Szomáliai kalózok szabadon engedtek szombaton egy brit tulajdonban lévő hajót, amelyet több mint egy hónappal ezelőtt kerítettek hatalmukba huszonnégy tengerésszel, köztük tizenhat bolgárral a fedélzetén.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A vízi jármű olasz üzemeltetője váltságdíjat fizetett a kalózoknak - közölte Milen Keremedcsiev bolgár külügyminiszter-helyettes, de nem említette a váltságdíj összegét.

Egy a kelet-afrikai partok mentén bajba jutott tengerészek megsegítésével foglalkozó független kenyai szervezet megerősítette mind a hajó kiszabadulását, mind pedig a váltságdíj fizetését.

Április 6-án kaparintották meg a kalózok a Malaspina Castle nevű 32 ezer tonnás teherhajót, rajta bolgár, orosz, ukrán és Fülöp-szigeteki legénységgel. A legénység minden tagja egészséges - mondta a bolgár miniszterhelyettes Szófiában.

Szomáliai kalózok továbbra is fosztogatnak az Indiai-óceánon és az Ádeni-öbölben a part menti vizeken, noha példátlan nemzetközi haditengerészeti erő vonult fel a térségben elijesztésükre.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!