Külföld

2012.04.19. 16:48

Szoros amerikai elnökválasztást jósolnak

Holtversenyt vagy igen csekély Obama-előnyt mutatott ki két, csütörtökön megjelent amerikai közvélemény-kutatás az elnökválasztási küzdelem várható demokrata, illetve republikánus párti jelöltjének támogatottságában, rámutatva, hogy a kihívó a gazdasági kérdésekkel kapcsolatban mért eredmények alapján nem esélytelen.

MTI

A hivatalban lévő elnök, Barack Obama és a republikánusok valószínű hivatalos jelöltje, Mitt Romney egyaránt 46-46 százalékos támogatottságot élvez a The New York Times és a CBS News által közösen elvégeztetett közvélemény-kutatás szerint. A felmérések azt mutatják, hogy a kihívó jobban el tudta hitetni a választókkal, hogy képes javítani az életkörülményeiken, mint a Fehér Ház jelenlegi lakója.

A Quinnipac Egyetem  szerint Obama 46:42 százalék arányban vezet, ám a megkérdezettek inkább Romney-ban bíznak az olyan döntő kérdésekben, mint a gazdasági helyzet javulása, a munkahely-teremtés vagy a benzinárak.

A NYT/CBS-felmérés kimutatta, hogy az amerikaiak csaknem kétharmadának vannak aggályai a lakóingatlanával összefüggő kiadások miatt és a megkérdezettek egyötöde jelezte, hogy az ingatlanja kevesebbet ér, mint amennyi a törlesztendő jelzálog. Az emberek egyharmadának megélhetési gondokat okozott az üzemanyagárak emelkedése, és tízből négy szülő nyilatkozott úgy, hogy nem tudja megfizetni a felsőoktatásnak azt a szintjét, amelyet eredetileg elképzelt a gyereke számára.

A felmérés részvevőinek 55 százaléka vélekedett úgy, hogy Romney képes meghozni a helyes gazdasági döntéseket, míg Obamáról csak 51 százalék vélekedett így. Romney 28:26 százalékban vezet abban a kérdésben, hogy képes-e javítani az amerikaiak anyagi helyzetén. A negatív merítés ennél is többet mond: Obamáról 38 százalék véli úgy, hogy képes rontani ezen, Romney-val szemben ilyet csak 26 százalék feltételezett.

A Quinnipac Egyetem adatai  szerint mind a demokrata, mind a republikánus szavazók többsége úgy véli, hogy a gazdaság állapota döntő lehet a novemberi választáson és az amerikaiak 56 százaléka helyteleníti azt, ahogy Obama az ezzel kapcsolatos ügyeket intézi. A támogatók tábora mindössze 38 százalékos.

Obama erős (49:39 százalékos) előnyt élvez a női szavazók táborában, valamint a "szerethetőség" terén (81:63).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!