Külföld

2011.07.19. 15:10

Távközlési szabálysértési eljárást indított az EU Magyarország ellen is

Az európai uniós előírások megsértésének gyanúja miatt eljárást indított az Európai Bizottság a 27-ből 20 tagállam, köztük Magyarország ellen, mert szerinte ezek az országok nem ültették át nemzeti jogukba a távközlési ágazatra vonatkozó új szabályokat.

MTI

Keddi brüsszeli közleménye szerint a bizottság Dánia, Észtország, Finnország, Írország, Svédország, Nagy-Britannia és Málta kivételével valamennyi tagállamhoz levélben fordult annak érdekében, hogy jelentsék be a testületnél az új szabályok átvételét, amelyre május 25. volt az eredeti határidő.
Az új szabályok bővítik a fogyasztók és cégek jogait mind a telefon-, mind a mobilszolgáltatások, mind az internet-hozzáférés területén - derül ki a közleményből.
Az új előírások alapján az ügyfelek egyebek között telefonszámaik megváltoztatása nélkül, egy nap alatt válthatnak szolgáltatót, egyértelműbb tájékoztatást kaphatnak az igénybe vehető szolgáltatásokról, és személyes adataik fokozott védelmet élvezhetnek az interneten.
Az Európai Bizottság új felügyeleti hatáskörének és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) szabályozói hatáskörének köszönhetően nagyobb jogbiztonsággal lehet majd számolni, s a távközlési szolgáltatók számára is több lehetőség nyílik a növekedésre egy egységes, egész Európára kiterjedő távközlési piacon.
Ezeknek a szabályoknak a gyors és egységes végrehajtását az EU prioritásként határozta meg - emlékeztetett Neelie Kroes biztos.
A most megkeresett tagállamok két hónapot kaptak a felszólító levél megválaszolására. Amennyiben válaszukat a bizottság nem találja kielégítőnek, végső esetben akár az Európai Unió Bírósága elé is idéztetheti őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!