Külföld

2010.11.09. 23:52

Tengerből az égbe: repülőgép kondenzcsíkja volt a lefilmezett jelenség (Videó)

Az amerikai védelmi minisztérium szerint minden jel arra mutat, hogy egy repülőgép kondenzcsíkja volt az a jelenség, amelyet kedden filmre vettek Kaliforniában, s amelyről egyesek azt hitték, hogy egy rejtélyes rakétakilövés nyoma.

MTI

Az összes információ alapján, melyet az elmúlt másfél nap alatt összegyűjtöttünk... semmi sem sugallja azt, hogy ez más lenne, mint egy repülőgép kondenzcsíkja - mondta szerdán David Lapman, a Pentagon egyik szóvivője.

A kondenzcsík viszont a nagy magasságban haladó sugárhajtású repülőgépek hajtóművének égéstermékéből kicsapódó vízgőzből keletkezik.
   
A Pentagon érdeklődését a rakétakilövésről elterjedt találgatások keltették fel, ezért indított vizsgálatot. A következtetés levonása 36 óráig tartott, annyi katonai létesítményt, ügynökséget és szolgálatot kellett végigkérdezni, köztük a haditengerészetet, a légierőt, a rakétavédelmi ügynökséget, az észak-amerikai légvédelmi parancsnokságot és más szervezeteket, mint például a polgári légiközlekedési hatóságot.
   
A védelmi minisztérium elégedett azzal a végkövetkeztetéssel, hogy a csíkot egy repülőgép húzta - mondta a szóvivő, aki szerint a vizsgálatot lezárták.

Korábbi információk:

A KCBS tévétársaság helikopteres forgatócsoportja Los Angelestől mintegy 50 kilométerre nyugatra vette fel, ahogy egy maga után hullámos kondenzcsíkot húzó tárgy emelkedik ki a tengerből. David Lapan ezredes, az amerikai védelmi misztérium szóvivője kedden elismerte, hogy mindeddig nem sikerült megfejteni, mi is lehet tulajdonképpen a leginkább rakétakilövésre emlékeztető jelenet magyarázata.

(Közben a FoxNews.com szerint az egész nem más, mint egy kondenzcsíkot húzó repülőgép, és közzé is tettek néhány, hasonló esetről készült fotót.)
   
A felvétellel kapcsolatban kikérték a Rakétavédelmi Ügynökség, az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD), az amerikai haditengerészet és a légierő szakértőinek véleményét. Lapan tudomása szerint a védelmi minisztériumnak nem volt köze az esethez.
   
Egy rakéta tengeri indítása esetében, s az előírások értelmében, több lépcsőben előre kellett volna értesíteni a haditengerészetet és a légierőt. Kereskedelmi rakéta indítására hasonló előírások vonatkoznak.
   
A szóvivő szerint arra sem utal semmi, hogy egy ellenséges hatalom lőtt volna ki rakétát Kalifornia partjainál.
   
Lapan szerint a további információk begyűjtéséig és a rejtély megoldásáig a "megmagyarázhatatlan" a legjobb kifejezés a felvétel jellemzésére.

A CBS beszámolója:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!