Külföld

2010.12.14. 12:24

Tévedésből meggyilkoltak 12 embert Oroszországban

Tévedésből öltek meg 12 embert, köztük négy gyermeket a Kubanyi területen fekvő Kuscsovszkaja településen november 5-én - közölte kedden Vlagyimir Markin, az orosz legfőbb ügyésztség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője.

MTI

A Kuscsovszkajában történteket Oroszországban egyhamar nem felejtik el: több mint tíz ember tört rá és gyilkolta le az Ahmetov családot és vendégeiket, köztük egy közeli városból érkezett házaspárt két gyermekével és a feleség szüleivel, két szomszédasszonyt és egy véletlenül betévedt 14 éves fiút.

A nyomozás kiderítette: az indíték bosszú volt a falut sok éve rettegésben tartó Capok fivérek egyikének meggyilkolása miatt. Mostanra azonban megtalálták Capok gyilkosát, és egyértelművé vált, hogy Ahmetovéknak semmi közük nem volt a gyilkossághoz.

Az ügy máris az oroszországi szervezett bűnözés és korrupció jelképévé vált. Mint kiderült, a Capok fivérek, akik a megye, de talán az egész ország egyik legsikeresebben működő farmján gazdálkodtak, bandát tartottak fenn ellenfeleik megfélemlítésére, földjeik megszerzésére és akár gyilkosságokra is. A banda tagjai védelmi pénzeket hajtottak be, százával erőszakoltak meg nőket, számos gyilkosságot követtek el, de még nyomozás sem indult abban a néhány ügyben sem, amelyben a sértettek mertek feljelentést tenni, mert Capokék mindenkit - a helyi rendőrségtől és ügyészségtől egészen megyei szintig -lepénzeltek. 

Az idősebb Capokot egy bizonyos Vagyim Palkin ölte meg, aki a Capok-banda tagja volt, s már egy ideje vizsgálati fogságban van, mert őt gyanúsítják egy, a Capok családdal szemben álló polgármester megölésével is. A rendőrség feltételezi, hogy Palkin az idősebb Capok megölése után csatlakozott a tevékenységet folytató Capok bandájához. 

Az ifjabb fivér, Szergej Capok egyébként kitűnő eredménnyel végezte az egyetemet, a mai orosz falusi lakos értékrendjéről írt disszertációt, és az anyja nevén lévő farmja részben törvénybe ütközően sok millió rubeles támogatásban részesült.  

A 12-szeres gyilkosság ügyében egyelőre 9 személyt vettek őrizetbe. Kettőt Törökországban találtak meg, a rábeszélésnek engedve azonban önként hazatértek. A nyomozók megígérték nekik, hogy ha nem jönnek, akkor is elkapják őket, de akkor élve eltemetik - mármint egész életükre börtönbe küldik őket. ű

Mindazonáltal a helybeliek továbbra is rettegnek, mert attól tartanak, hogy Capok és emberei néhány év múlva szabadlábra kerülnek, és akkor újra vér fog folyni.

Horváth Júlia, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!