Külföld

2010.11.15. 16:01

Tiltakozónapot tartottak a franciaországi börtönök dolgozói

Öt francia szakszervezet felhívására országos tiltakozónapot tartottak hétfőn a francia büntetés-végrehajtási intézetek dolgozói: a túlterhelt fegyőrök új munkahelyek létrehozását, illetve munkakörülményeik javítását követelik a túlzsúfolt börtönökben.

MTI

A tiltakozók hétfőn reggel több börtönt is blokád alá vettek,  köztük Európa legnagyobb büntetés-végrehajtási intézményét a Párizs közeli Fleury-Mérogisban. Itt mintegy ötven tüntető hajnalban a bejárat előtt tüzet rakott, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. A rendőrség kétszer is könnygázt vetett be a tiltakozók szétoszlatására, akik végül nagyobb incidens nélkül felszámolták a barikádot.

"Mi szeretnék ellátni a feladatainkat, de ahhoz biztosítani kell számunkra az anyagi eszközöket és a megfelelő állományt. Egy kissé több tiszteletet szeretnénk" - mondta a Le Monde című napilapnak Nicolas Nisus, a szintén blokád alá vett meaux-chauconini börtön CGT-szakszervezeti vezetője.

A CGT és az igazságszolgáltatási dolgozókat tömörítő Igazság nevű egyesület szerint legalább 4 ezer új munkahelyre lenne szükség a fegyintézetek kielégítő működéséhez. A tiltakozók az is elfogadhatatlannak tartják, hogy a 2011-es költségvetésben  az igazságügyi tárcának szánt 4,5 százalékos emelést a minisztérium kizárólag új börtönök építésére akarja fordítani. A francia igazságügyi tárca 7 milliárd eurós éves büdzséje, amelyből 2,8 milliárd euró jut a büntetés-végrehajtási intézetek működtetésére, az egyik legalacsonyabb Európában.      

A tiltakozás tárgyát képezi az az igazságügyi tárca és a belügyminisztérium közti megállapodás is, amelynek értelmében a jövő évtől a rendőrségnek a közbiztonsággal és a bűnözés elleni harccal kell foglalkoznia, s a kihallgatások, a bírósági tárgyalások vagy a terrorelhárítási vizsgálóbírók védelmét ezentúl nem kell ellátnia, azt az igazságügyi minisztériumnak saját forrásaiból kell majd megoldania.

A kormányátalakítás miatt vasárnap leköszönt tárcavezető, Michele Alliot-Marie korábban több intézkedést is kezdeményezett a börtönökben foglalkoztatottak átszervezésére, egyebek mellett elrendelte az őrtornyok használatának megszüntetését.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!