Külföld

2012.05.15. 15:21

Timosenko lemondott a gyógykezelésről

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök lemondott a gyógykezelésről - közölte kedden Alekszanrd Tolsztanov ukrán egészségügyi miniszterhelyettes.

MTI/ITAR-TASZSZ/AP

Tolsztanov szerint a hivatali helyzettel való visszaélés miatt hét év börtönre ítélt politikus így akar tiltakozni az ellen, hogy az interneten közzétették napirendjét, amely tartalmazza a kezeléseket is, és az később megjelent a sajtóban.

Andrij Lapinszkij, az ukrán büntetés-végrehajtás harkovi területi parancsnokának helyettese szerint normális dolog, ami történt. Julija Timosenko napirendjében nincs semmi titkos, és bár valóban közzétették a kezelések időpontját, a jellegüket nem. Erre a büntetés-végrehajtást érő provokációk miatt volt szükség - mondta Lapinszkij.

A Timosenkót kezelő német orvos, Lutz Harms megerősítette, hogy a volt kormányfő lemondott a kezelésről. A berlini Charité kórház specialistája szerint az, hogy Julija Timosenkót állandó megfigyelés alatt tartják, problematikussá tette ellátását, s lehetetlenné azt, hogy bizalmi viszony alakulhasson ki közte és a páciens között. "Olyan helyzet alakult ki, amelyben meg kell vizsgálni, van-e értelme a további kezelésnek" - jelentette ki a német professzor.

Az ukrán legfelsőbb bíróság kedden helyt adott az ügyészség kérelmének, és június 26-ra halasztotta a meghallgatást Julija Timosenko börtönbüntetése elleni fellebbezése ügyében. Az ügyészek arra hivatkozva kérték a halasztást, hogy Timosenko hátfájdalmai miatt orvosi kezelés alatt áll, és nem tud megjelenni a kijevi bíróság előtt.

A Brüsszelben tárgyaló Mikola Azarov ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy Kijev európai szakértőket és megfigyelőket akar hívni Julija Timosenko fellebbviteli tárgyalására. Szerinte a Timosenko-ügy nem politikai üldözésről szól, hanem a törvények felsőbbrendűségére vonatkozó európai elv gyakorlati megnyilvánulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!