Külföld

2009.11.19. 15:21

Titkos CIA-börtön egy litván lovasiskolában?

Egy exkluzív lovasiskolában működtette titkos litvániai börtönét a CIA a vilniusi kormány hozzájárulásával - jelentette az ABC News csütörtökön, ismét ráirányítva a figyelmet az amerikai titkosszolgálat illegális európai börtöneinek sokat vitatott ügyére.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A litván külügyminiszter a jelentésre reagálva "tényeket, nem pedig híreszteléseket" követelt. Az amerikai tévécsatorna egy meg nem nevezett litván kormánytisztviselőre és a CIA egyik volt tisztségviselőjére hivatkozva azt állítja, a CIA a lovasiskolának helyet adó, Vilnius közeli épület belsejében építette meg a létesítményt, amelyben egyszerre nyolc terroristagyanús személyt is fogva tarthatott.

"A tényekre kell alapoznunk, nem pedig híresztelésekre vagy kitalációkra" - jelentette ki Vygaudas Usackas külügyminiszter a BNS balti hírügynökségnek. 
 
"A parlamenti vizsgálat folyamatban van, komolyan foglalkozik az üggyel és levonják a következtetéseket" - idézte a BNS Andrius Kubilius kormányfőt.
 
Az ABC csütörtök estére az ügyet kimerítően feltáró műsort harangozott be.  Az amerikai televízió azután tért vissza az ügyre, hogy a vilniusi parlament novemberben többszöri cáfolat után végre vizsgálatot indított, hogy kiderítse, valóban működött-e CIA-börtön a balti országban 2004 kezdetétől egészen 2005 novemberéig, s arról tudott-e a litván vezetés.

A korábbi litván állami vezetők, köztük Algirdas Brazauskas volt miniszterelnök és Valdas Adamkus államfő mindmáig visszautasítottak minden ezzel kapcsolatos állítást, és szeptemberben még a törvényhozás is úgy döntött: nem vizsgálja ki Matthew Cole amerikai tényfeltáró újságírónak az ügyről az ABC News által augusztusban közzétett beszámolóját.

Eszerint a 2001-es Amerika elleni terrortámadást követően Lengyelország és Románia mellett Litvánia volt a harmadik európai ország, amely engedélyezte területén titkos börtönök működtetését az amerikai hírszerzőknek. A CIA ügynökei mások mellett ezeken a helyszíneken őrizték és hallgatták ki terrorizmussal gyanúsított foglyaikat, olyan módszereket alkalmazva, amelyeket később Barack Obama amerikai elnök kínzásnak nevezett és elítélt.
 
Októberben azután Dalia Grybauskaite új litván államfő leszögezte, hogy nem fogadnak be egyetlen foglyot sem az Egyesült Államok felszámolásra váró guantánamói börtöntáborából, amíg nem tisztázódnak a titkos CIA-börtönnel kapcsolatos Litvánia elleni vádak.

Litván tisztségviselők most az ABC News rendelkezésére bocsátották az amerikai fedőcég megalapítására vonatkozó dokumentumokat. Richard Clarke, a Fehér Ház egykori terrorellenes tisztviselője szerint a vilniusi kormány George W. Bush elnök 2002-es litvániai látogatása után - hálából a balti állam NATO-belépéséhez nyújtott amerikai támogatásért - járult hozzá a titkos létesítmény megépítéséhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!