Külföld

2016.12.19. 13:58

Tizenhárom év börtönre ítéltek egy 101 éves férfit

Tizenhárom év börtönre ítéltek gyermekek ellen évtizedekkel ezelőtt elkövetett szexuális bűncselekményekért hétfőn egy 101 éves angol férfit.

Kertész Róbert/MTI

A birminghami illetőségű, 1915 márciusában született Ralph Clarke a legidősebb elítélt az angol-walesi kriminalisztika történetében.

Clarke-ot a birminghami koronabíróság esküdtszéke 30 vádpontban találta bűnösnek. Az ügyészség szerint az egykori teherautósofőr, aki szolgált a brit királyi légierő (RAF) kötelékében is, 1974 és 1983 között követett el 21 szexuális bűncselekményt két gyermekkorú lány és kilenc hasonló bűncselekményt egy fiú sérelmére.

Clarke a tárgyaláson a terhére rótt bűncselekmények közül a gyermekkorú fiú elleni kilenc szexuális támadás elkövetését elismerte.

Ralph Clarke-ot egykori áldozatai közül ketten jelentették fel még tavaly augusztusban, miután meglátták a Facebook közösségi portálon a 100. születésnapját ünneplő bejegyzéseket.

A bíróság az esküdtek egyhangúlag meghozott végzése alapján ítélte hétfőn tizenhárom évi szabadságvesztésre az agg vádlottat.

Az eljáró bíró az ítéletet ismertetve nyíltan kijelentette: valószínűtlennek tartja, hogy az elítélt valaha is visszatérhet a közösségbe, tekintettel előrehaladott életkorára. A bíró szerint ugyanakkor a társadalom "elszörnyedéssel" fogadta volna, ha Clarke nem vonul börtönbe bűncselekményeiért.

Clarke-ot az angol-walesi büntetőjog alapján feltételesen szabadlábra helyezhetik, ha letöltötte büntetése felét, és magatartása alapján erre érdemesnek találják, de ebben az esetben is 108. életévében járna, mire szabadulhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!