Külföld

2011.07.24. 11:39

Tizenöt delfin pusztult el a partra vetődve

Tizenöt gömbfejű delfin (Globicephala melas) pusztult el, miután partra vetődtek a Skócia északnyugati csücskében fekvő Cape Wrath közelében – közölte a hét végén a brit parti állatmentő szolgálat.

MTI


A gömbölyűfejű delfinek mintegy hatvan fős csapata beúszott a Durnessi-szorosba. Több mint harmincan az apály közeledtével a homokon rekedtek, mintegy húsz delfinem sikerült segíteni, de a többi tizenöt elpusztult.
   
Mark Simmonds, a bálna- és delfinvédő társaság vezetője elmondta, hogy a tengerszoros valóságos csapdának bizonyult az állatok számára.
   
„Egy homokpadokkal teli tengerszoros megzavarhatja a hanghullámok segítségével történő tájékozódásukat” – magyarázta. Valami távolabb a tengeren megijeszthette a csapatot, pánik foghatta el őket a szokatlan helyzet miatt és képtelenek voltak visszatalálni a nyílt vizekre.
   
Egy vagy két állat megfeneklése is kiválthatta náluk a pánikot, a csoport többi tagja megpróbált rajtuk segíteni, és ezután saját maguk is bajba jutottak – tette hozzá Simmonds.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!