Külföld

2009.09.02. 13:39

Tizenöt halott és több tucat sérült az indonéziai földrengésben

Jakarta - Nagy erejű földrengés rázta meg szerdán az indonéziai Jáva sziget déli partvidékét, legkevesebb 15 ember halálát és több tucat ember sérülését okozva. A hatóságok előbb szőkőárriadót rendeltek el, de kisvártatva lefújták azt.

MTI

Az amerikai földtani intézet első becslésében 7,4 erősségűre tette a földrengést, majd 7,0-s fokozatra módosította az adatot. Az indonéziai szeizmológiai intézet 7,3-as fokozatot mért a Richter-skálán számítva. A földmozgás központja a nyugat-jávai Bandungtól 104 kilométerrel délkeletre volt, 64 kilométer mélységben. 

Károkról érkeztek hírek az epicentrum közelében fekvő Tasikmalayából, illetve a közeli nagyvárosból, Bandungból. Az egészségügyi minisztérium válságközpontjának illetékese, Rustam Pakaya szerint úgy tűnik, hogy Tasikmalaya egyike a leginkább érintett városoknak, ott több tucat ház dőlt össze. Az egészségügyi minisztérium orvoscsapatokat küldött a helyszínre.

Az epicentrumhoz legközelebb fekvő, Nyugat- és Közép-Jáván működő erőművek, olaj- és gáz-, illetve acél- és bányaipari vállalatok nem szenvedtek károkat. 



Sebesültet visznek hordágyon az indonéziai Bandung egyik kórházába 2009. szeptember 2-án, miután nagy erejű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva sziget déli partvidékét.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ az epicentrumtól néhány száz kilométeres térségre vonatkozó, lokális szökőárriadót rendelt el, de fél órával később lefújták a figyelmeztetést. Az indonéz szeizmológiai intézet szerint a nyugat-jávai Pelabuhan Ratu térségében kismértékben megemelkedett a tenger szintje, ami arra utal, hogy kisebb cunamit okozott a földrengés.

Jakartai lakosok szerint a fővárosban kilengtek az épületek, az emberek pánikszerűen menekültek az utcára az irodákból. Egy helyi lakos szerint az épületek először tíz másodpercen át remegtek, majd kis szünet után ismét kilengtek. Ott 18 ember szenvedett el könnyebb sérüléseket.

A tektonikus törésvonalak mentén fekvő Indonéziában gyakoriak a földrengések. Öt évvel ezelőtt, 2004 decemberében pusztító szökőárat indított útjára egy nagy erejű földrengés Indonézia nyugati partjainál. A cunami közel 230 ember életét oltotta ki az Indiai-óceán térségében.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!