Külföld

2012.04.23. 05:32

Több száz dél-szudáni katona halt meg

Kartúmi közlés szerint dél-szudáni katonák százai haltak meg a hegligi olajmezőért folytatott ütközetekben.

MTI

Omar el-Besir szudáni elnök egyik közeli munkatársa vasárnap azt állította, hogy az ország legfontosabb olajlelőhelyéért vívott csatában mintegy 400 dél-szudáni katona és velük harcoló zsoldos esett el.  A nyilatkozó azt nem közölte, hogy szudáni oldalon mekkora volt a veszteség.

Dél-Szudán állítása szerint az alatt a tíz nap alatt amíg megszállva tartotta Hegliget 19 katonája halt meg, míg a szudáni hadsereg 240 emberét vesztette el.

Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a jelzett számadatok nem ellenőrizhetőek. Szudán nem engedett be a térségbe újságírókat és megfigyelőket a Déllel folyatott harcok idején.

Hegligben március vége óta tartanak a Dél-Szudán függetlenné válása óta legsúlyosabb összecsapások. Dél-Szudán tavaly júliusban lett független.

Szudán állítása szerint legyőzte a dél-szudániakat a térség birtoklásáért folytatott küzdelemben, és az ellenség kénytelen volt kivonni erőit az olajmezőkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!