Külföld

2012.10.27. 18:59

Tömegtüntetés a Monti-kormány ellen

Róma - "No Monti-day" címmel tüntetés volt szombaton Rómában: egyetemisták, ifjúsági szervezetek, szakszervezetek tiltakoztak az olasz kormány megszorításai ellen.

MTI

A lázadó Európa mellett állunk: kergessük el a Monti-kormányt! - ez a transzparens volt olvasható a Róma városközpontján áthaladó tüntetés élén. A lateráni Szent János bazilika előtti tér felé tartó menetet a munkát és fizetésemelést követelő olasz tűzoltók és a délolasz Tarantóból érkezett Ilva acélgyár munkásai vezették.
   
A Monti-kormány gazdaságpolitikája ellen rendezett tömegtüntetéshez egyetemisták, pedagógusok, számos szélsőbaloldali ifjúsági szervezet és szakszervezet is csatlakozott, a Fiat-gyárak és a bezárásra ítélt szardíniai szénbányák munkásaival együtt. Megjelentek a Lyon és Torinó közötti nagysebességű vasútvonal ellen évek óta tüntető mozgalom tagjai is.
   
Nemet mondunk a szociális mészárlásra! Monti, takarodj! Elég a bizonytalanságból, elbocsátásból, munkanélküliségből! - hirdették a tüntetők táblái.
   
A menetben haladó egyik kamionon hatalmas polip jelképezte a nemzetközi pénzügyi világot, amely csápjaival Barack Obama, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi, Mario Draghi és Mario Monti bábját mozgatta.
   
A tiltakozók egy része festék- és papírbombákkal, tojással dobálta meg a bankok kirakatait, petárdát robbantott, hulladéktartókat gyújtott fel, de a megmozdulás Gianni Alemanno főpolgármester tájékoztatása szerint incidensek nélkül ért véget.
   
A hatóságok tízezresre, a szervezők százötvenezresre becsülték a tömeget, amely rövid időre eltorlaszolta a Rómából kivezető országutat is, közlekedési káoszt okozva.
  
Az olasz főváros kereskedői kártérítést követelnek a tüntetés szervezőitől, mivel zavargásoktól tartva szombat délután nem merték kinyitni üzleteiket.
    
A tüntetés rendkívüli biztonsági intézkedések között zajlott: ezer rendőr felügyelte a menetet. Róma több metróállomását lezárták, a menet útvonaláról elszállították a parkoló autókat. A hatóságok a Black Bloc csoportjaitól tartottak. A tavaly október 15-én rendezett hasonló tömegtüntetésen a tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró szélsőségesek utcai harcot provokáltak a rohamrendőrökkel, csatatérré változtatva Róma belvárosát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!