Külföld

2009.08.30. 12:42

Történelmi győzelmet aratott a japán ellenzék

Tokió - Várhatóan földcsuszamlásszerű győzelmet arat a japán parlamenti választásokon az ellenzéki Demokrata Párt (DPJ).

MTI

Vasárnap, röviddel a szavazóhelyiségek zárását követően nyilvánosságra hozott exit poll jelentések szerint a DPJ a 480 képviselői helyből mintegy 315-öt szerzett, csaknem megháromszorozva eddigimandátumai számát. Ezzel véget ér a Liberális Demokrata Párt (LDP) több mint fél évszázada tartó hatalma, amelyet csupán a 90-es években tudott rövid időre megszakítani az ellenzék.
    A szavazók többek közt a gazdasági válság erélytelen kezelése miatt fordítottak hátat Aszo Taro kormányfőnek, akinek pártja az eddigi 296 helyett - az előrejelzések szerint - legfeljebb 131mandátumra számíthat. Az LDP egy magas rangú vezetője röviddel a szavazóhelyiségek bezárása után beismerte pártja "történelmi vereségét".
    Az ellenzék vezérétől, Hatojama Jukiótól a vásárlóerő növelését és a politikára ránehezedő bürokratikus béklyók lazítását várják a szavazók, külpolitikai téren pedig nagyobb távolságot remélnekWashingtontól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!