Külföld

2008.09.16. 07:28

Egy legenda távozott

<b>Nagy-Britannia</b> - Elhunyt Richard Wright, a Pink Floyd billentyűse és alapító tagja. A zenész egy kivétellel a zenekar minden stúdióalbumán szerepelt.

nincs nev

Richard Wright még építészhallgatóként ismerkedett meg Roger Waters-szel és Nick Masonnel. Wright számos legendává vált lemezen szerepelt billentyűsként, zeneszerzőként, illetve egyes szerzeményekben ő is énekelt. 

A Pink Floydra jellemző nagyívű, kollektív instrumentális darabokban a kezdetektől jelentős szerepet vállalt, s az avantgárd kortárs zene hatása alatt született kísérletekben is aktívan közreműködött - áll a Quart nekrológjában. 

A hetvenes évek végén, a Wall album munkálatai közben Wright összeveszett az akkorra az együttes irányítását átvevő Roger Waters-szel, és Wright távozott a Pink Floydból. Az 1983-as Final Cut című albumon nem is játszott. Waters 1985-ös távozásával, a többiek újra Wrighttal, trióként jelentették meg további albumaikat, melyek közül az 1994-es The Division Bell volt az utolsó. 

Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason és Richard Wright csak 2005-ben lépett újra együtt egy színpadra, a londoni Hyde Parkban. 

Wright halálával értelmüket vesztették azok a híresztelések, amelyek egy esetleges hosszabb távú Pink Floyd-összeállásról szóltak. Richard Wright 65 évesen, rákban hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!