Külföld

2008.09.02. 09:12

Gustav nyomot hagyott

<b>New Orleans</b> - A helyi idő szerint hétfő esti jelentések alapján a Louisiana államban partot ért Gustav hurrikán közvetve hét ember halálát okozta. A térségben egymillió háztartás maradt áram nélkül.

nincs nev

A halálesetek mindegyike közlekedési balesetben történt, négyen akkor haltak meg Georgia államban, amikor kocsijuk egy fának csapódott. A vihar korábban a karibi térségben 94 áldozatot követelt. 

New Orleans gátjai, melyeket 2005-ben a Katrina hurrikánt követően részben újjáépítettek bírták a terhelést, így a várost megóvták az árvíztől. A Mexikói-öböl partján végigsöprő kettes erősségű szélörvény bár egyes fokozatra szelídült, de Louisiana államban fákat csavart ki, háztetőket szaggatott le, valamint közutakat borított el vízzel, néhol térdig érő vízzel. 

A Gustav érkezése előtti napokban Louisiana parti területeiről az Index hírportál értesülései szerint kétmillió embert telepítettek ki, hogy a lakók biztonságban, a környező szövetségi államokban vészeljék át a pusztítás idejét. A vihar által okozott károk felmérése még napokig eltarthat, a várost azonban már kedden megnyithatják, ha biztonságosnak ítélik a negyedeket. 

Bár a Gustav-veszély elmúlt, a Hanna hurrikán közeleg, így a hatóságok már a Georgia és Dél–Karolina államokban valószínűleg a hét második felében partot érő viharra készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!