Külföld

2009.05.03. 20:29

Új influenza: negyven beteg Spanyolországban, összecsapások Kairóban

Madrid, Genf, Ottawa - Spanyolországban vasárnap délutánra a korábban közölt 20-ról 40-re emelkedett a bizonyítottan az új H1N1 vírusban megfertőződött betegek száma.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A madridi egészségügyi minisztérium közlése szerint ezzel Európában "messze" az ibériai országot sújtja leginkább a járvány. Vasárnap csak hat beteget kezeltek kórházban, a többiek már hazamehettek, de mindegyik fertőzött személy szervezete kedvezően reagált a kezelésre. Két pácienst kivéve az összes többi fertőzött személy nemrégiben tért haza Mexikóban tett turistaútjáról. A bizonyított esetek többségét az északi Katalóniában és a déli Andalúziában regisztrálták, mindkét tartományban 11-11-et. Jelenleg 83 személyt vizsgálnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap déli adatai szerint laboratóriumai 787 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak összesen 17 országban, ezen belül a halálesetek száma változatlanul 20,  ebből 19 mexikói és egy egyesült államokbeli. A WHO statisztikái rendre elmaradnak az egyes országok által megadott adatoktól , de szakmailag megbízhatóbbak. Vasárnap délben 506 volt azoknak a mexikói betegeknek a száma, akiket megerősítetten a H1N1 fertőzött meg. A Egyesült Államokban 160 bizonyított beteget tartanak számon. A mexikói kormány arról számolt be helyi idő szerint szombat este, hogy a feltehetőleg az új vírus okozta több mint száz hazai halálesetből 19-et igazoltak.
 
Kanadában sertéseket is megfertőzött a H1N1 influenzavírus. A CFIA, a kanadai élelmiszer-egészségügyi hatóság egy albertai sertésállománynál diagnosztizálta a betegséget, de közlése szerint az élelmiszer-ellátást semmi sem veszélyezteti, s a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas.  A kanadai hatóságok azt valószínűsítik, hogy egy Mexikóból hazatért férfitől kaphatták meg a sertések a vírust. Az érintett állományt karantén alá helyezték. A sertéstelep tulajdonosa meggyógyult, s állatai is valószínűleg rövidesen túl lesznek a megbetegedésen. A CFIA ennek ellenére további lépéseket fontolgatnak, hogy az embereket és az állatállományt is megvédjék a fertőzésektől. A kanadai szakemberek szerint csekély annak a valószínűsége, hogy a megbetegedett sertésektől emberek fertőződjenek meg.
 
Négy nemzetközi szervezet is arra hívta fel a figyelmet a hétvégén, hogy az új H1N1 vírus nem jelent kockázatokat a sertéshúsból készített termékek fogyasztására a szokásos élelmiszer-biztonsági előírások betartása mellett. A WHO, az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az Állategészségügyi Világszervezet közös közleményében azt hangsúlyozta, hogy nincs szükség újabb óvintézkedésekre a sertéshús-kereskedelmet illetően. A közlemény válasz arra, hogy mintegy 15 ország, köztük Oroszország és Kína korlátozta több amerikai államból a sertéstermékek behozatalát. Indonézia, Ukrajna, a Fülöp-szigetek és Szerbia az A/H1N1 vírus fertőzési központjaiból tiltotta be a sertéstermékek behozatalát. A nemzetközi szervezetek ugyanakkor arra szólították fel az állategészségügyi hatóságokat, hogy működjenek együtt az egészségügyi szervezetekkel, tájékoztassák azokat a sertéstelepeken tapasztalt  esetleges szokatlan megbetegedésekről.

Heves összecsapások törtek ki vasárnap Kairóban sertéstenyésztők és az állataikat levágásra elszállítani próbáló állami alkalmazottak rendőrkísérete között. Az egyiptomi főváros egyik délkeleti peremkerületében mintegy 3-4000, többségében fiatal tiltakozó kövekkel  palackokkal  dobálta meg a rendőröket. Az erősítésként kivezényelt több száz rohamrendőr válaszul könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket vetett be.  Az egyiptomi kormány szerdán 300 ezer sertés kényszerlevágását rendelte el az ország egész területén, bár az észak-afrikai országban eddig még nem tettek említést a vírus felbukkanásáról, a WHO pedig szükségtelennek ítélte az ilyen intézkedéseket.
 
Az új típusú influenzajárványtól tartva a csomagpakolók a párizsi Orly repülőtéren addig nem voltak hajlandóak szombaton kipakolni a Mexikóból érkező járatok utasainak poggyászait, amíg nem kaptak egészségügyi kesztyűt és maszkot munkájuk végzéséhez. A repülőtéri biztonsági szolgálattal foglalkozó Alyzia alvállalkozó 130 alkalmazottja szombat délután a H1N1 vírus okozta járvánnyal kapcsolatos "hivatalos információkat" követelve tagadta meg a munkát.  Az alkalmazottak a mexikói Cancúnból délután érkező járat landolásakor függesztették fel a munkájukat, amelyet több Spanyolországból érkező repülőgép követett. A repülőtér tájékoztatása szerint összesen 15 járat megközelítőleg ezer utasa szenvedett el késést amiatt, hogy nem tudta időben átvenni csomagjait. A csomagszállító alkalmazottak este 11-kor vették fel újra a munkát, miután a vezetőséggel folytatott tárgyalások eredményeként egészségügyi kesztyűt és maszkot kaptak munkájukhoz - jelentette Venczel Katalin, az MTI párizsi tudósítja. Franciaországban eddig két betegnél azonosították a kórokozót, mindketten a közelmúltban tértek haza Mexikóból, párizsi kórházakban kezelik őket, de már nem fertőzőek és valószínűleg a hét elején hazatérhetnek.


Védőmaszkot visel egy punk fiatalember Mexikóvárosban 2009. május 2-án. Az új,  A/H1N1-jelű influenzavírus következtében  Mexikóban 19-re emelkedett a  halálos áldozatok száma. (MTI/AP/Eduardo Verdugo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!