Külföld

2012.02.14. 08:18

Új szír alkotmány készül

Moszkva szerint a szíriai hatóságok hamarosan a népszavazást írnak ki az ország új alkotmányról, amelynek elfogadása "utat nyit a szabad, többpárti választások előtt".

MTI

Erről Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium sajtófőosztályának helyettes vezetője beszélt kedden Moszkvában, s azt hangoztatta, hogy az új alkotmány elfogadását követő szíriai választások megfelelnek majd a demokratikus normáknak, átláthatóak lesznek.

Zaharova emlékeztetett arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap Damaszkuszban fogadta az ország új alkotmányát előkészítő bizottság tagjait, akik átadták az államfőnek az általuk kidolgozott tervezetet.

A szóvivő kitért arra, hogy Moszkva továbbra is kapcsolatban van az Arab Ligával, hogy egyeztesse a közös megközelítés lehetőségeit a szíriai témakörben folytatott további együttműködés keretében.

"Figyelmesen tanulmányozni fogjuk az Arab Liga tanácsa áldal hozott döntéseket, változatlanul elvi álláspontunkra építve: mielőbb véget kell vetni mindenfajta erőszaknak, előzetes feltételek nélküli átfogó, a szíriai erők közötti párbeszédre van szükség, tiszteletben kel tartani Szíria szuverenitását és meg kell akadályozni a külföldi beavatkozást az ország belügyeibe" - mondta az orosz diplomata.

Egy hete, február 7-én Damaszkuszban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ígéretet kapott a szíriai elnöktől arra, hogy Damaszkusz véget vet a hónapok óta tartó vérontásnak. Bassár el-Aszad elnökkel folytatott damaszkuszi eszmecseréjén Szergej Lavrov kijelentette: Moszkva az Arab Liga tervével összhangban akar megoldást találni a szíriai belpolitikai válságra. A liga missziójának kibővítése szükséges ahhoz, hogy Szíriában véget érjen az erőszak, ez a misszió vezethet el a helyzet tényleges stabilizálódásához, s Damaszkusz kész még több megfigyelőt fogadni - tette hozzá az orosz diplomácia vezetője, aki szerint Aszad érdekelt abban, hogy Szíriában gyorsan vége legyen az erőszaknak.

"Teljesen világos, hogy az erőszak beszüntetésére irányuló erőfeszítéseket párbeszédnek kell kísérnie, s e párbeszédnek az összes politikai erő között kell folynia" - fogalmazott a damaszkuszi tárgyalások után Lavrov.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a Lavrov-vizitet követően úgy nyilatkozott Moszkvában, hogy a nemzetközi közösség lehetőséget kell adjon Szíria népének, hogy önállóan döntsön a saját sorsáról, s ezzel egyben az ENSZ BT Szíriáról szóló határozattervezetének orosz vétójának védelmére is kelt. "Nem viselkedhetünk úgy, mint elefánt a porcelánboltban; meg kell adnunk az embereknek azt a lehetőséget, hogy önállóan döntsenek a saját sorsukról" - mondta az orosz vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!