Külföld

2009.07.07. 13:59

Új tantárgy az iskolában: boldogságra tanítják a diákokat

Bécs - "Boldogságoktatást" vezetnek be ősztől hat osztrák iskolában. Az egyelőre kísérleti jellegű oktatáshoz a németországi Heidelbergből vették a mintát. Ott egy középiskolában már érettségi vizsgát is lehet tenni a tantárgyból.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Általános és középiskolák is csatlakoztak a Stájerország tartományban induló programhoz. A heti egy órában zajló oktatáson a tanulókat arra próbálják meg rávezetni, hogy boldogságukért maguk is tehetnek. "Fontos, hogy a gyerekek és a fiatalok megtanulják: a boldogság nem egy madár, amely egyszerűen csak feléjük repül, hanem olyan dolog, amelyet jelentős részben maguk irányítanak" - hangsúlyozza Wolfgang Erlitz tartományi oktatásügyi tanácsos.

Az egyelőre kísérleti jellegű oktatáshoz a németországi Heidelbergből vették a mintát. Ott egy középiskolában már érettségi vizsgát is lehet tenni "boldogságtanból".

Az Ausztriában úttörő program olyan témákkal foglalkozik, mint a pszichoszociális egészség, az önértékelés, a másokkal való együttérzés, a kommunikáció és a konfliktuskezelés, a táplálkozási szokások, az egészség, és a test mint kifejezési eszköz.

Az órák nemcsak a diákoknak, de a tanároknak is hasznosak lehetnek. "Az órákra való felkészülés közben a tanárok maguk is elmélyülten foglalkoznak a témával, s ebből ők is tanulnak" - mondta Wolfgang Erlitz.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!