Külföld

2011.09.12. 09:28

Újabb kritika külföldről

A szegénység kötelez címmel az erős svájci frank miatt szenvedő lengyel, magyar és horvát devizahitelesek helyzetéről közölt összeállítást legfrissebb számában a Der Spiegel.

MTI

A hamburgi hetilap utalt arra, hogy több mint egymillió lengyel, horvát, román és magyar kényszerült külföldi valutában kockázatos hitelek felvételére. Mióta az euró válságban van, és a frank árfolyama 30 százalékkal erősödött, az érintetteknek sokkal többet kell saját valutáikban visszafizetniük.

Az elsősorban a lengyelországi helyzetet ecsetelő írásban Jan Puhl röviden foglalkozott Magyarországgal, hangoztatva a devizahitelek miatti elégedetlenség 2010 tavaszán jelentős mértékben hozzájárult a "jobboldali populista" Orbán Viktor választási győzelméhez.

A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadásának (WSJE) internetes változata a hét végén ismertette és kommentálta a Eurasia Group nevű, londoni székhelyű globális pénzügyi-politikai elemző központ Magyarországról készített jelentését.

A jelentés összeállítójának, Mujtaba Rahmannak a megállapításai közül a WSJE cikkírója - Gergo Racz - kiemelte, hog az ország intézményes rendszerének Fidesz általi megváltoztatása "a demokrácia rovására történik".  

A WSJE szerint a Fidesz "jelentős mértékben egyszemélyes show", és sikereinek hátterében is ott szerepelnek Orbán Viktor személyes tulajdonságai. Az amerikai lap cikkírója utalt arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fidesznek nincs életképes kihívója. Azt ugyan a szerző valószínűtlennek nevezte, hogy 2014-ben a Fidesz ismét kétharmados többséget szerezzen, de a kialakított struktúrában "50 százalék fölött bármi jó lenne a pártnak" - írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!