Külföld

2012.03.27. 09:22

Újabb radioaktív szivárgás Fukushimában

Ismét nagy mennyiségű, erősen sugárszennyezett víz szivárgott ki a Fukusima-1 atomerőműből - közölte kedden az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.

MTI

Az atomerőmű vízszűrő rendszeréből, két cső csatlakozásánál keletkezett repedésből 120 tonna nagy radioaktivitású víz szivárgott ki. Nyolcvan liter víz a tengerbe került. December óta ez a második radioaktív szivárgás az egy évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott atomerőműben.

A vízszivárgás helyszínén a sugárzás szintje jelentősen megemelkedett, elérve a 140 ezer becquerel/köbcentimétert, azaz a megengedett érték több százszorosát.

Közben egy ismert japán oknyomozó újságíró közölte, hogy az atomerőműben zajló kárfelszámoló munkálatokban alkalmazott alvállalkozók tizede kapcsolatban áll a japán maffiával, a jakuzával. Az újságíró úgy jutott erre a következtetésre, hogy tavaly álnéven munkát vállalt az atomerőműben.

Suzuki Tomohiko szerint a jakuza mindenekelőtt az erőműbe irányított dolgozók munkaerőpiacát ellenőrzi – adta hírül a keddi japán sajtó.

A katasztrófa körülményeinek felszámolásával szakképzett mérnökök és technikusok foglalkoznak. A romeltakarításhoz és a radioaktív hulladék szelektálásához és más munkákhoz azonban nagyszámú segédmunkás szükségeltetik. Ezeknek a dolgozóknak a felkutatására és alkalmazására igyekszik rátenni a kezét a maffia, amely hajléktalanok és más nincstelenek közül válogat.

Tavaly júliusban leplezték le, hogy a Szumijosi-kaj bűnszervezet munkásokat küldött helyreállítási munkákra a cunami sújtotta Ivata prefektúrába. Októberben a Jagagucsi-gumi, a legnagyobb jakuza-szervezet brigádja dolgozott Ivatában. A jakuza Fukusima prefektúrában csalásokat is elkövetett a károsultaknak szánt segélyekkel.

A  baleset következményei felszámolásában a legnehezebb szakasz, a megolvadt hűtőelemek eltávolítása a reaktorból legfeljebb tíz év múlva kezdődhet meg és körülbelül 25 évig tarthat el, azt követően pedig öt éven át a Tepco szakemberi lebontják a reaktorépületeket és a Fukusima-1 területén álló egyéb építményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!