Külföld

2010.11.10. 22:54

Uniós drogügynökség: sok az új kábítószerféle, agyafúrtabbak a csempészek

A már elterjedt kábítószerek kínálatában és fogyasztásában történt változások, valamint a rekordszámú új anyag megjelenése fokozott mértékben "teszi próbára" az európai kábítószer-ellenőrzési modelleket - figyelmeztetett szerdán kiadott éves jelentésében az Európai Unió kábítószerellenes ügynöksége (EMCDDA).

MTI

Tavaly összesen 24 új pszichoaktív anyagról érkezett hivatalos értesítés a lisszaboni székhelyű ügynökséghez, illetve az uniós tagországok rendvédelmi szerveit támogató Europolhoz.
   
Az éves jelentés szerint a csempészek egyre kifinomultabb módszerekkel igyekeznek a kokaint elrejteni és Európába csempészni. Az egyik ilyen módszer lényege, hogy a kokainbázist az exportálás előtt méhviaszba, műanyagba, ruházatba, műtrágyába rejtik, majd az EU határain belül létrehozott titkos laboratóriumokban kivonják. Az unióban tavalyelőtt 25 ilyen laboratóriumot lepleztek le.
   
Mintegy 14 millió (15-64 év közötti) európai felnőtt próbálta ki a kokaint életében legalább már egyszer, az elmúlt évben pedig megközelítőleg 4 millióan használták ezt a szert. Tavalyelőtt ugyanakkor a 27 európai országban csak körülbelül 70 ezer személy jelentkezett kezelésre kokainproblémák miatt.
   
"Egyre világosabban látjuk, hogy a kokainfogyasztás növekedése a közegészségügyre is növekvő hatással van - fogalmazott Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója a témáról kiadott közlemény szerint. - Meg kell értetnünk mindenkivel, hogy e kábítószer fogyasztása még alkalmi használat és kis adagok mellett is gyorsan intenzívvé válhat, sőt halált is okozhat."
   
Európában évente körülbelül 1000, kokainnal összefüggő halálesetet jelentenek.
   
Bár Közép- és Kelet-Európában továbbra is kevés a kokainfoglalás, ezek száma 2003 (469 lefoglalás) és 2008 (1212) között több mint kétszeresére nőtt. Ez arra utalhat, hogy a régióban növekvőben lehet a kokain kereskedelme és elérhetősége - vélte az uniós központ.
   
A vadkender-, azaz kannabiszfogyasztás mértéke viszont Kelet-Európa egyes részein már eléri vagy meghaladja a nyugati országokban tapasztaltakat. Csehországban 28,2 százalék, Szlovákiában 14,7 százalék, Észtországban 13,6 százalék ennek a szernek az aránya az összes fogyasztáson belül. Magyarországon is nőtt a kannabiszt kipróbálók száma.
   
A jelentés azt is megállapította, hogy a kábítószer-probléma nem életkor kérdése, egyre több idősebb fogyasztó kér segítséget. Ez a tendencia ugyanakkor egyelőre jóval kevésbé jellemző a közép- és kelet-európai országokra. "Mivel a kábítószer-fogyasztás járványszerű terjedése itt később kezdődött (az 1990-es évek végén, a 2000-es években) , az elkövetkező évtizedekben ezekben a régiókban az idősebb kábítószer-használók számának növekedésére lehet számítani" - írja a jelentés.
   
A kezelésbe kerülő idősebb drogfogyasztóknak Portugáliában a legmagasabb az aránya, 28 százalék, a növekedés pedig Spanyolországban volt a legjelentősebb (2000 óta 15 százalékpont).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!