Külföld

2009.05.12. 18:52

Űrséta az interneten: a NASA közvetíti az Atlantis Hubble-küldetését

Frankfurt/Main - Az interneten élő adások és állandóan frissített információk segítségével követhetik végig a hétfőn indult Antlantis űrrepülőgép munkálatait az érdeklődők.

MTI


A kilövés pillanatában készült kép az Atlantis amerikai űrrepülőgépről a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontban 2009. május 11-én.(MTI/AP/John Raoux)

A NASA nemcsak az előkészületeket és az űrrepülő indulását közvetítette élőben és tudósította blogján: folyamatosan frissíteni fogja az információkat, és mind az öt űrsétát figyelemmel kísérhetik az érdeklődők a www.nasa.gov/hubble weboldalon. Az újdonságokról a ">www.twitter.com/nasa is informálja az érdeklődőket.

Az Atlantis űrrepülőgép szerdán éri el célját, a Föld körüli pályán lévő Hubble űrteleszkópot. A fedélzeten lévő hét űrhajós új televíziós kamerákat és fényképezőgépeket, napelemeket és giroszkópokat szerel fel a megfigyelőállomáson, valamint megkísérli az elromlott tudományos eszközök megjavítását.
 
A világűrbe repül a NASA, az IMAX és a Warner Bros filmgyár közreműködésével egy IMAX 3D kamera is, amely a Hubble űrteleszkópon végzett munka minden részletét rögzíti. Ezekből a képekből és az űrteleszkóp által az űr mélységeiről készített felvételekből film készül, amely Hubble 3D címmel 2010 tavaszán kerül a mozikba.

Először 2001-ben utazott a világűrbe egy 3D-s kamera. Ennek felvételeiből készítették az Űrállomás 3D című filmet.

Az utat tizenegy naposra tervezik, a kiegészítésekkel és javításokkal legalább öt-tíz évre működőképessé szeretnék tenni a szerkezetet. A küldetés több kockázatot is rejt, ezért a floridai Cape Canaveral űrrepülőtéren készenlétben áll egy másik űrrepülőgép, hogy szükség esetén mentőakciót hajtson végre. A Hubble űrteleszkópon végzett munkálatok összköltsége eléri az egymilliárd dollárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!