Külföld

2012.05.02. 17:01

Választási könnyítésekkel búcsúzott Medvegyev

Fontos, a választások szabályozását enyhítő rendeletek aláírását jelentette be szerdán Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

MTI

Ezután a politikai pártok mentesülnek attól a kötelezettségtől, hogy támogató aláírásokat gyűjtsenek, ha indulni akarnak választásokon. Az aláírásgyűjtés csupán az elnökválasztások esetében, s azoknak a politikai pártoknak lesz kötelező, amelyeknek nincs például képviselőjük a törvényhozásban, de a jelöltet támogató, összegyűjtendő aláírások számát alaposan lecsökkentik - kétmillióról százezerre. A parlamenti képviselettel rendelkező pártok bármilyen szintű választáson anélkül indulhatnak, hogy előtte támogató aláírásokat kellene gyűjteniük. Ez a kötelezettség érvényben marad azonban a politikai pártnak nem minősülő választási egyesülések számára.

Ezután ismét közvetlenül választják az ország szövetségi közigazgatási egységei élén álló kormányzókat. Az utóbbi nyolc évben - Vlagyimir Putyin rendeletére - az államfő nevezte ki őket.

Dmitrij Medvegyevnek e változások jóváhagyása volt az egyik utolsó elnöki ténykedése; megválasztott utódját, az elnöki posztot visszakapó Vlagyimir Putyin május 7-én iktatják be tisztségébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!