Külföld

2009.07.11. 10:37

Vancouver 2010 - A bíróság is nemet mondott a női síugrásra

Vancouver - Egy kanadai bíróság elutasította azt a keresetet, amelyet néhány női síugró nyújtott be annak elérésére, hogy versenyezhessenek a jövő évi, vancouveri téli olimpián.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az amerikai, kanadai és európai sportolókból álló csoport diszkriminációra hivatkozva próbált meg érvényt szerezni vélt igazának. Érvelését arra alapozta, hogy a női síugrás is van annyira elterjedt, mint más, az olimpián szereplő sport, így a női bob vagy éppen a hódeszka krossz szakága.
   
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2006-ban döntött úgy, hogy a női síugrást nem veszi fel a hivatalos ötkarikás műsorba, mert nagyon kevés versenyző űzi, és a sportág fejlődési üteme sem elég gyors. Tavaly májusban Cathy Priestner Allinger, a vancouveri szervezőbizottság (VANOC) működésért felelős alelnöke arról beszélt, hogy nehéz lenne helyet találni a női síugróknak a 2010-es programban, amennyiben a bíróság nekik adna igazat.
   
Lauri Ann Fenlon, Brit Columbia legfelsőbb bíróságának eljáró bírója az elutasító döntését azzal indokolta, hogy a NOB hatásköre eldönteni, felvesz-e egy sportágat az ötkarikás programba, továbbá jelezte, hogy nincs is illetékessége az ügyben. Ugyanakkor úgy ítélte meg: a női síugrók mellőzése a játékokról diszkriminatív.
   
A NOB örömmel nyugtázta, hogy a vancouveri játékokra ettől kezdve az eredeti programmal kerülhet sor, ugyanakkor egyet nem értését fejezte ki azzal véleménnyel kapcsolatban, amely szerint diszkriminatív módon járt volna el.
  
 "Amint azt már előzőleg is elmagyaráztuk, döntésünk technikai természetű, semmi köze a nemhez" - áll a NOB közleményében.
 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még hozzátette, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a női síugrás fejlődését, és kész megvizsgálni, esetleges programba iktatását a 2014-es szocsi játékokra.
   
Női síugrásban egyébként idén februárban megrendezték az első világbajnokságot: Liberecben az amerikai Lindsey Van győzött.


Forrás: MTI/AFP


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!