Külföld

2009.04.20. 15:24

Venezuela elnöke, mint könyvügynök

Trinidad - Az ötvenakárhányezredikből nyomban a második számú bestseller lett az Amazon.com portálon egy uruguayi újságíró könyve, amelyet a hét végén <i>Hugo Chávez</i> venezuelai elnök adott át amerikai kollégájának, <i>Barack Obamának</i>.

nincs nev

Az Open Veins of Latin America:  Five Centuries of the Pillage of a Continent (Latin Amerika nyitott vénái: Egy kontinens kifosztásának öt évszázada) című kötet Eduardo Galeano munkája. A főként baloldaliak körében népszerű írás az öt évszázados külföldi beavatkozás Dél-Amerikára gyakorolt hatását elemzi. 

Az 1971-ben megjelent kiadvány szombatig az 54295. helyen szerepelt az Amazon.com online könyváruház polcain, ám a politikusok találkozása nyomán vasárnapra a második legkeresettebb művé lépett elő. 

Chávez szombaton Trinidadban, az amerikai államok csúcstalálkozóján nyújtotta át a könyvet Obamának. Az amerikai elnök meglepettnek látszott, mikor Chavez egyszer csak felkelt a helyéről, odalépett hozzá, átadta neki a könyvet, és kezet rázott vele. 

A spanyol nyelvű, puhafedelű példányban a következő rövid ajánlás  szerepelt: "Obamának, szeretettel" - idézte a BBC hírszolgálata. 

"Azt hiszem szép gesztus volt, hogy könyvet adott nekem. Szeretek olvasni" - reagált a kisvártatva felocsúdott Obama. 

Chávez azonban halálosan komolyan gondolta a dolgot: "Ez a könyv latin-amerikai történelmünk emlékműve. Lehetővé teszi a történelem megismerését, és erre a történelemre kell építkeznünk" - fejtette ki a venezuelai vezető a sajtónak. 

A bbc.co.uk cikke szerint nem ez az első eset, hogy Chávez jó reklámot csinál egy könyvnek. Az ENSZ-ben három éve tartott beszéde újra népszerűvé tette Noam Chomsky amerikai gondolkodó munkáit. 

Chomsky Hegemony or Survival: America's Quest for Global Dominance (Hegemónia vagy túlélés: Amerika harca a világuralomért) című műve Chávez "közbenjárásával" egy csapásra a bestsellerlista élére repült. Az európai és amerikai könyvesboltok napok alatt túladtak készleteiken, és példányok tízezreit rendelték még a kiadótól. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!