Külföld

2011.11.09. 20:57

Visszafordíthatatlan klímaváltozás felé halad a világ

Párizs - A világ a visszafordíthatatlan klímaváltozás felé halad, és elveszti az esélyt, hogy korlátozni tudja a globális felmelegedést, ha a következő öt évben nem tesz bátor lépéseket - figyelmeztetett szerdán a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

MTI

Éves globális energiapiaci kitekintésében (World Energy Outlook) a szervezet újólag felsorolja, mit kellene tenni ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-növekedést 2 Celsius fokon belül lehessen tartani az ipari forradalom előtti időkhöz képest.
   
A jelentés alapvető megállapítása, hogy az energiabiztonság és a klímacélok eléréséhez a legjelentősebb hozzájárulás "az az energia, amelyet nem fogyasztunk el".
   
A szervezet vezető közgazdásza azonban nem lát nagy esélyt arra, hogy az egyes államok vezetői meghozzák a szükséges áldozatokat. Fatih Birol szerint rossz irányban haladunk a klímaváltozás ügyében. Birol egy napokban tett nyilatkozatában kiemelte, hogy miközben az illetékeseknek az energiahatékonyság erősítését a kiemelt teendők közé kellene sorolniuk, ez a hatékonyság immár két éve romlik.
   
Birol szerint 2017 után elveszítjük az esélyt arra, hogy a hőmérséklet globális emelkedését 2 Celsius fokra korlátozzuk. A most kiadott jelentés szerint a jelenlegi ígéretek összessége csupán arra elég, hogy 3,5 Celsius felett legyen az emelkedés, miközben még arra sincs garancia, hogy ezek az ígéretek teljesülnek. Azok reménye nélkül pedig - mutatott rá Birol - 6 Celsius fok, vagy annál is több lesz a felmelegedés.
   
Az IEA vezető közgazdásza a jelenlegi helyzettel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a világon nem a megfelelő technológia hiányzik a klímaváltozás megfékezéséhez, hanem egyértelműen a politikai akarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!