Külföld

2011.09.16. 07:17

Visszatért három űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról

Biztonságosan visszatért a Földre három űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról (IIS) péntek reggel - közölte a Moszkva melletti földi repülésirányító központ.

MTI

A leszállóegység két orosz kozmonautával és egy amerikai asztronautával Kazahsztánban ért földet közép-európai idő szerint hat órakor. Az űrhajósokat szállító Szojuz űrhajó néhány órával korábban kapcsolódott le az űrállomásról.

Az ISS-en egy amerikai, egy japán és egy orosz űrhajós maradt, akik várhatóan még két hónapig tartózkodnak az űrállomáson.

A visszatérő legénység - Andrej Boriszenko, Alekszandr Szamokutyajev és Ronald Garan - különösebb gond nélkül landolt a kazahsztáni sztyeppén. A három űrhajós április óta 164 napot töltött a világűrben.

Az őket váltó egység indítása késedelmet szenved, mert augusztus 24-én egy Szojuz-U hordozórakéta hajtóműhiba miatt nem tudott pályára állítani egy Progressz teherűrhajót, ezért az orosz űrhatóságok nem adták ki a startengedélyt annak az űrhajónak, amely Dan Burban amerikai, valamint Anton Skaplerov és Anatolij Ivanyisin orosz űrhajósokkal indult volna szeptember 22-én a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrállomásra.

Az Szojuz-U és az embert szállító űrhajókat a világűrbe juttató Szojuz-FG hordozóeszközök hajtóművének a harmadik fokozata azonos, ezért halasztották el a szeptember 22-i indítást, hogy megnyugtatóan tisztázzák, mi volt a probléma a Progressz lezuhanását okozó hordozóeszközzel.  Ez időközben megtörtént, így az indítás új időpontját november 12-re tűzték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!