Külföld

2012.04.10. 07:38

Washington és Szöul provokációnak tekintené az észak-koreai rakétaindítást

Az amerikai és a dél-koreai védelmi miniszter is komoly provokációnak tekintené, ha Észak-Korea - mint tervezi - a következő napokban műholdat bocsátana fel nagy hatótávolságú rakétával - közölte a Pentagon.

MTI/AP/Reuters

George Little, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője helyi idő szerint hétfőn Washingtonban elmondta: Leon Panetta, a tárca vezetője telefonon beszélt a tervezett műholdfelbocsátásról Kim Kvan Dzsin dél-koreai nemzetvédelmi miniszterrel.

Mindkét vezető komoly provokációnak és a vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi határozatok megsértésének tekintené az észak-koreai műholdfelbocsátást - tette hozzá a szóvivő.

Előzőleg Victoria Nuland amerikai külügyminisztériumi szóvivő is úgy nyilatkozott, hogy "Észak-Korea rakétaindítása rendkívül provokatívnak tekintendő, mert veszélyezteti a regionális biztonságot és nincs összhangban a nemrégiben tett vállalással, miszerint (Phenjan) tartózkodik mindenféle hosszú hatótávolságú rakéta indításától". A szóvivő szerint Washington a rakétaindítást az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1718-as és 1874-es határozata megsértésének fogja tekinteni.

Az Egyesült Államok álcázott rakétakísérletnek tartja az április 12-16. közötti időszakra tervezett észak-koreai műholdfelbocsátást.

Dél-koreai védelmi tisztségviselők kedden elmondták, hogy műholdfelvételek tanúsága szerint Észak-Koreában újabb alagutat ásnak, a kommunista vezetésű ország a jelek szerint újabb - immár a harmadik - kísérleti atomrobbantásra készül. Az alagutat ugyanabban az északkeleti országrészben készítik, ahol Phenjan 2006-ban és 2009-ben az előző két atomkísérletet is végezte. Az alagút elkészítése már a végső szakaszába jutott - tették hozzá a források.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!