Külföld

2009.04.26. 19:34

Wenger szerint megöli az angol futballt a tervezett adóemelés

London (MTI) - Hátat fordíthatnak a legjobb - és legjobban fizetett - külföldi játékosok az angol futballnak a minap bejelentett brit adóemelési tervek miatt, mondta vasárnap idézett nyilatkozatában Arsene Wenger, a londoni Arsenal szakvezetője.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Alistair Darling brit pénzügyminiszter a 2009-2010-es pénzügyi év súlyos recesszióval és példátlan - a GDP-érték arányában több mint 12 százalékos - államháztartási hiánnyal számoló költségvetési tervezetét ismertetve új, 50 százalékos személyi jövedelmi adókulcs meghonosítását is bejelentette az évi 150 ezer fontnál (50 millió forintnál) többet keresők számára jövő áprilistól. 
 
Darling közölte, hogy a jövedelmi kategóriák e felső egy százalékába tartozók ezzel járulnak majd hozzá a segítségre szorulók támogatásának finanszírozásához. Nagy-Britanniában jelenleg kétféle személyi jövedelmi adóráta van érvényben: az alsó kulcs 20, a felső 40 százalékos.

Az angol Premier Liga élvonalában játszó nagycsapatok sztárjai ugyanakkor nem évente, hanem sok esetben hetente keresnek 100-160 ezer font körüli összegeket.

 A The Sunday Times kimutatta, hogy például Robinho, a Manchester City játékosa, akinek éves fizetése az idei szezonban 8,32 millió font, a mostani pénzügyi évben 3,3 millió font adót fizet, jövőre azonban - az új, felső adókulcs alapján - már 800 ezer fonttal többet, összesen 4,1 millió fontot lesz kénytelen átutalni a brit kincstárnak.

Cristiano Ronaldo, a Manchester United sztárja, akinek éves jövedelme 6,5 millió font, az idei 2,6 millió font helyett több mint 3,2 millió fontot adózik majd az új rendszerben.

Arsene Wenger, az Arsenal vezető edzője - akinek közgazdász diplomája van - a The Sunday Timesnak azt mondta: nem kell sokáig aggódni amiatt, hogy az angol első liga csapatainak sikere túlzott mértékben függ a külföldi játékosoktól. Wenger szerint ugyanis az új adórendszer, valamint a font "összeomlása" miatt ennek az időszaknak hamarosan vége lesz, csakúgy, mint a Premier League európai dominanciájának.

A szakvezető szerint az angol csapatok az adóemelés után egyszerűen képtelenek lesznek olyan mértékű nettó fizetéseket kínálni, amelyekkel szerződtetni tudnák a legmagasabb javadalmazású játékosokat.  A vezető vasárnapi brit lap szerint nemcsak az adóemelés, hanem a font jelentős gyengülése is kiszoríthatja az angol klubokat az átigazolási versenyből. Amikor a Liverpool 2007-ben 39 millió euróért megvette Fernando Torrest az Atletico Madridtól, az akkori, 1,48 eurós fontárfolyamon a vételár 26,5 millió fontnak felelt meg. A font jelenleg 1,11 euró körül jár, vagyis Torres szerződtetése ma több mint 35 millió fontba kerülne, áll az elemzésben.



Arsenal-meccs Ritzingben: kiugró fizetések, megemelt adókulcs - vége lehet az angol futball dominanciájának Fotó: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!