Külföld

2011.08.16. 12:14

Zentai kiadatási ügye visszakerült a belügyminiszterhez

Folytatódik Ausztráliában az ott élő, Magyarországon egy zsidó fiatalember 67 évvel ezelőtti megölésével vádolt Zentai Károly kiadatási eljárása; az ügy visszakerült az ausztrál belügyminiszterhez - jelentette kedden az ausztrál sajtó.

MTI

A 2005-ben benyújtott magyar kiadatási kérelemnek két éve Brendan O,Connor ausztrál belügyminiszter helyt adott, de ezt a döntést tavaly júliusban a perthi bíróság tévesnek nyilvánította.

A kormány megfellebbezte az elutasító döntést, és a bíróság most részben helyt adott a kifogásainak, így az ügy visszakerült a belügyminiszterhez.

A magát ártatlannak valló, 89 éves Zentai ügyvédje elmondta, a bírósági döntés szerint a belügyminisztériumnak meg kell határoznia, hogyan definiálja a "háborús bűncselekmény" fogalmát, és ezután folytatódhat a kiadatási eljárás.

A gyanú szerint a Magyarországon született, 1950 óta Ausztráliában élő, s itt 1958-ban állampolgárságot is szerzett Zentai 1944 novemberében Budapesten két katonatársával együtt megkínzott, és agyonvert egy zsidó fiatalembert, a 18 éves Balázs Pétert, amiért az nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. A fiatalember holttestét a Dunába dobták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!