Külföldi

2009.06.17. 13:30

Gáztárolók Magyarországon (háttér)

Budapest - Magyarországon 5 gáztároló van, mind az E.ON tulajdonában, ezekből egy, a zsanai bővítése folyamatban van, s megkezdődött egy hatodik - a Mol Nyrt. és a szénhidrogén készletezők közös cége által megvalósítandó - stratégiai gáztároló kivitelezése is, amelynek megépítésére szerdai bejelentése szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 200 millió eurós hitelt nyújt Molnak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az E.ON Földgáz Storage Zrt. öt földalatti tárolójának teljes üzemi kapacitása 3,740 milliárd köbméter. A napi maximális kitárolási kapacitás hozzávetőleg 51,2 milliárd köbméter, ami a téli időszakban az ország napi csúcs gázigényének több mint 55 százalékát fedezi.

A földalatti tároló létesítményekbe április és október között tárolják be a tartalék földgázt, amit a téli időszakban vesznek ki.

A földalatti gáztárolás céljára szolgáló első magyarországi létesítményt Őriszentpéter közelében építették: 1960-tól az itt tárolt földgáz hozzájárult a téli időszakokban Budapesten jelentkező csúcsigények kielégítéséhez. Később a földgáz iránti igény folyamatos növekedése szükségessé tette további földalatti földgáztárolók létrehozását is. A program 1977-ben indult a Kardoskút területén kiaknázott földgázmező átalakításával. A következő évben Hajdúszoboszlón és Pusztaedericsen további két létesítmény üzembe helyezésével folytatódott. Jelenleg öt földalatti földgáztároló létesítmény üzemel: ezek Pusztaederics, Kardoskút, Hajdúszoboszló, Zsana és Maros-1.

A zsanai földgáztároló kapacitásbővítő beruházására az E.ON Földgáz Storage Zrt. 32 milliárd forintot fordít. Az E.ON két lépcsőben bővíti a tároló kapacitását 200, illetve 600 millió köbméterrel 4,4 milliárd köbméterre. A beruházás a tervek szerint halad, az első lépcső már korábban megvalósult, míg a második a nyár végén zárul: ekkor megkezdik a tároló feltöltését, ami így novemberre üzemkész lesz.

A Mol Nyrt. és a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetsége (MSzKSz) 2010-ig befejezendő 1,2 milliárd köbméter kapacitású stratégiai földgáztárolójában a tárolt mennyiség 45 nap fogyasztását fedezi majd. A Mol korábbi tájékoztatása szerint a projekt költsége mintegy 150 milliárd forint, ami tartalmazza a Szőreg-1 telephely 65 milliárd forintos vételárát is.

A Mol a törvényben meghatározott 1,2 milliárd köbméter kapacitású földgáztárolót a szövetség cégével, az MSzKSz Biztonsági Földgáztároló Zrt.-vel közösen valósítja meg. A tárolót az algyői szénhidrogénmezőn, 1.600 méter mélyen alakítják ki.

A Mol az idén márciusban a Gazprom Export LLC-vel is szerződést írt alá egy fele-fele tulajdonú gáztároló vállalat alapítására. A tervezett földalatti gáztároló Magyarországon lesz. A felek az aktuális beruházási döntéseket a mindenkori hatósági jóváhagyások, valamint a pénzügyi és technikai megvalósíthatóság szerint hozzák meg.

A gáztároló várt kapacitása 1,3 milliárd köbméter, napi 15 millió köbméteres kitárolással. A gáztárolót a Mol tulajdonában lévő Pusztaföldvár-Dús gázmező átalakításával építik ki. A létesítmény megvalósítása várhatóan 2010 után kezdődik. A tároló 2012-2013-ban kezdi meg működését.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!