Külföldi

2009.06.22. 21:20

New Yorkban lép fel a Kontroll Csoport

Budapest - A rendszerváltás előtti időszak egyik legendás underground zenekara, a Kontroll Csoport meghívást kapott New Yorkba: a csapat november 7-én a magyar évad (Extremely Hungary) hivatalos programjának részeként a Performing Revolution in Central and Eastern Europe fesztivál nyitónapján lép fel a Le Poison Rouge nevű helyen.

MTI

A New York-i fesztiválra a közép-kelet-európai underground zene reprezentatív képviselőit hívták meg, a magyar zenekart nyitóprogramnak választották - tájékoztatták a zenekar sajtófelelősei hétfőn az MTI-t.
    
A Kontroll Csoport az amerikai utazás előtt - mintegy főpróbaként - a magyarországi rajongók is fellép; október 24-én a debreceni Lovardában, október 30-án a fővárosi Petőfi Csarnokban. Az együttesben Bárdos Deák Ági (ének), Kistamás László (ének, effektek), Müller Péter Sziámi (ének), Lehoczky Károly (dob), Hajnóczy Csaba (gitár), Hajnóczy Árpád (szaxofon), Farkas Zoltán (basszusgitár) és Újvári János (szaxofon) fog zenélni.
    
A csapat 2006 decemberében a budapesti Almássy Téri Szabadidőközpontban másfél évtizedes szünet után lépett fel - Müller Péter Sziámi és Kistamás László nélkül. Ez a koncert az Ági 50 - Kontroll Válogatás sorozat lezárása volt: 2006-ban Bárdos Deák Ágnes, Farkas Zoltán és Újvári János éppen 50 éves volt, a legendás Kontroll Csoport pedig 25 évvel korábban, 1980 szilveszterén adta első koncertjét Wahorn András pomázi házának "pajtájában". 2006-ban a csapat fellépett többek között a Volt fesztiválon, a Művészetek Völgyében és a Gödör klubban is.
    
Az évforduló alkalmából három évvel ezelőtt CD-n is megjelent a Kontroll Csoport egyetlen stúdiófelvétele, "Ezerkilencszáznyolcvanhárom" címmel. 
    
A Kontroll Csoportot 1980 nyarán alapította Bárdos Deák Ágnes, Kistamás László és Hajnóczy Csaba. Az URH 1981 márciusi búcsúja után Müller Péter Iván átlépett a Kontroll Csoportba.

A zenében, az előadásmódban punkos lendület és operai pátosz, reggae és country, sanzon, keleties motívumok és repetitív elemek éltek egymás mellett harmóniában, a szó - mint a legnagyobbaknál - alapvetően a szabadság és a szerelem körül forgott. Szabadnak tekintették magukat, és ennek megfelelően léptek is fel. Trükkjük abban rejlett, hogy akár konzervatív füllel is befogadható, kifejezetten kellemes formába csomagolták a mondanivalót, melyet a késői Kádár-korszak kultúrpolitikájának szentháromsága, a "három t" idején betiltani már képtelenség volt, ám támogatandó nyilván nem lévén, a megtűrt kategóriába kellett sorolni" - írta róluk a korszak szakértője, a több könyvet is jegyző Szőnyei Tamás.
    
Az illegalitás szélén táncoló Kontroll Csoport 1983. május 15-i és 22-i, Ikarusz-beli koncertjei, ahol addigi összes számukat előadták, a zenekar búcsúját is jelentették. Vezéregyéniségei a következő években a párjukkal léptek ismét színre: Hajnóczy Csaba (Kenderesi Gabival) a Kampec Doloresben, Kistamás László (Láng Katival) a Balkan FuTouristban (ahol Lehoczki Károly dobolt), Farkas Zoltán (Csanádi Krisztinával) a Keleti Fényben, Müller Péter Iván és Bárdos Deák Ágnes a Sziámi-Sziámi élén (velük tartott Farkas Zoltán és Ujvári János is).
    
A Kontroll Csoport tavaly a Sziget fesztiválon, A magyar dal napján egy dal erejéig újra fellépett.

Nagyon archív felvétel: Kis piros bombázó 1983-ból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!