Külföldi

2009.06.16. 09:05

Palya Bea: én magam is cyberlány lettem

Palya Bea tavalyi rendkívül sikeres Adieu les complexes című albuma után az Egyszálének című újdonságával toppant be. Hamar elkészült a korong, több dalát - főleg a Macskatangót és a Szülésdalt - szereti a közönség. A lemez feladatokkal, koncertekkel jár itthon és külföldön, a legközelebbi fellépés Németországba szólítja. Az Adieu les complexes-re ezzel szemben sokáig kellett várni, de megérte: háromszoros platinalemez lett, februárban elnyerte a világzenei kategória Fonogram-díját, és bekerült a World Music Charts Europe legjobb 20 lemeze közé. Az énekesnőt az év elején az Egyesült Államokban koncertezett, hatalmas sikerrel.

MTI

- Örülök előző lemezem sikerének. Sok ember szerette ezt a világzenéhez közelebb álló világot - mondja Palya Bea az MTI-Pressnek. - Nagyon sok hangszer szólt rajta, szemben az újjal, amelynek a címe is elárulja, mit akartam. Lemezeim megjelenésekor mások a körülmények, mint készítésekor. Gyorsan változom, a közönségemet is provokálom, változzon velem. Most ilyen vagyok, legközelebb másmilyen, de az is én leszek.

 - Az Egyszálének multimédiás lemez, akik nem tudják számítógépen hallgatni, komoly értékeiből maradnak ki…

- Én magam is ciberlány lettem. Szeretem a számítógépet. A CD-Rom vizuális környezete, a videoklip, a werkfilm, a privát videók, mind-mind a vizualitáshoz való viszonyom változását is tükrözi. Sajnálom, ha valaki kimarad belőle, szüleim sem tudják megnézni, amikor összejön a család, megmutatom nekik. Ez rólam szól, szeretném, ha tetszene, de amikor készítettem, nem erre gondoltam, hanem arra, hogy most bennem ez van.

- Ez válasz az előző, sokhangszeres anyagra?
 
- Hangsúlyosan más ez a két CD, mindkettő bennem volt. A zenével való első találkozásom: parasztnénik énekelnek egyszál magukban népzenei gyűjtéseken. Ha egyszál hang szól, minden zenei gesztus, a szavak jelentése, a csend is erősebbé válik. Elmondom minden dalban: olyan világban élek, amit én építek fel, úgy, ahogy nekem tetszik. Aki jön, szeretettel fogadom, aki nem, azzal sincs bajom. 

- A 60 perces lemez 18 dalából több mint a fele saját szöveg és zene, a másik fele népdal. A népdalok közül a kedvenceit válogatta össze, egyeseket eddig nem vett lemezre, másokat másképpen, és ott is belenyúlt a szövegbe. 
 
- Azért mentem egyedül stúdióba, hogy megtudjam: milyen zenét, milyen dalokat tudok magamból kiénekelni, kitapsolni, kitáncolni, kiírni. A dallamok mellett testhangokkal, mellkas-ütögetéssel, tánckopogással kísérleteztem, a bennünket körülvevő zajokat, az akusztikai terek változatosságát - templom, óceánpart - is zenének értelmeztem a felvételek során. A ritmushoz és a dallamhoz értek jobban, a harmóniákhoz kevésbé. 
 
- A kedvencei: a Szép szemű szeretőm, az Én piros vérem, az Elérhetetlen férfi, a Szülésdal, a Macskatangó, vagy a Szól a kakas már. Van a lemez végén egy virtuális duó, amelyet a nagyapjával énekel (Tata dala). 

- Nathalie Cole is énekel hasonló duettet apjával, Nat King Cole-lal - emlékeztet

- A Szülésdallal kapcsolatban sokan gratuláltak a születendő kisbabájához. 

- Pedig nem várok gyermeket - válaszolja nevetve. - Egy nő tudja, hogy kell szülni, az orvosnak meg kell találnia a helyét ebben a folyamatban. 
 
- A Szól a kakas már című magyar zsidó dalt nagyon szereti, amióta ismeri. 

- Apukám legkedvesebb dala, a hozzá fűződő viszonyról is szól, ezért került a lemezre. Nagyon sokat foglalkozom szefárd zenével, nagyon szeretem ezt a kultúrát - teszi hozzá. - A Mindenkinek kurv,anyja című dalban megengedem magamnak, hogy dühös legyek. Az elérhetetlen férfi kedves, félig komoly dal, a Csillagtalan setét éjjel a magammal magam vagyok érzését hordozza. 
 
Új lemezen dolgozik, Kreatív retró a munkacíme. Szokolay Dongó Balázzsal, régi zenésztársával is csinálnak új dalokat. A Montalbane fesztiválon, a németországi Freyburgban június 21-én a St. Marien templomban lépnek fel. - Fokozottan figyelni kell, mi hogy szól, hisz hangosítás nélkül játszunk - közli. 

Háromnapos énekműhelyt is tart a fesztivál során, ezt itthon folytatja ősztől. Szefárd műsort tervez a Zsidó Nyári Fesztiválon, a zsinagógában. Fellép a Szigeten, októberben a Művészetek Palotájában szólóban. És nagyon sok koncertje lesz vidéken és külföldön is az év során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!