Külföldi

2009.07.03. 14:13

Jó állást szeretne? A motivációs levél lehet a siker titka!

Az önéletrajz írás olyan, mint a divat. Régen úgy kezdődött: születtem ekkor és ekkor, apám és anyám neve. Manapság már az amerikai önéletrajz a trend, a jelenből megyünk visszafelé. Lényeges, hogy korrekt legyen, de az igazi kulcs a motivációs levél.

MTI

Ebből derül ki ugyanis, hogy a jelentkező miért szeretné az állást, és miért alkalmas a betöltésére. Hitelesnek és egyéninek kell az írásnak lennie, nem elég az internetről leszedett konzerv mondatokat használni, hiszen a Humánerőforrás (HR) munkatársak azonnal átlátnak a hamisságon - hangsúlyozza Lovas Zsuzsa, a Lege Artis Tanácsadó és Oktató Felnőttképzési Intézmény ügyvezetője, akivel az emberséges elbocsátásról, az állásukat elveszített dolgozók mentális támogatásáról, az aktív álláskeresésről, a motivációs levél fontosságáról és a jól megírt önéletrajzokról beszélgettünk.

Emlékezetes maradjon a pályázó személye

A szakértő szerint az interjún érdemes arra törekedni, hogy emlékezetes maradjon a pályázó személye, akinek amellett, hogy egyéninek és szimpatikusnak is kell tűnnie, ismernie kell a fontosabb információkat arról a cégről, ahová jelentkezik. Érdekes momentum, hogy az állásukat vesztett újságírók mennyire összecsapott, elütésekkel tűzdelt és rosszul szerkesztett önéletrajzokat küldenek be, és az interjúkon is gyakran felkészületlenek. Több esetben előfordult, hogy a pályázó nem tudott példát mondani egy különösen jól sikerült cikkére, az interjún esett gondolkodóba. Vannak gyakori kérdések, amelyekre előre, és nem az interjún kell megtalálni a választ: így a többi között valószínűleg beszélni kell a szakmai tapasztalatokról, arról, hogy mit tart a pályázó sikernek az életében, miért szeretne annál a cégnél dolgozni, mit tud a vállalatról, miért akar olyan munkát elvállalni, amelyhez esetleg túlképzett, és miért gondolja, hogy ő a legalkalmasabb személy a posztra - sorolja az ügyvezető. 
    
Lélektani felkészülés

A Lege Artis tréningeket tart állás nélkül maradt dolgozóknak. A program 4 részből áll, négyszer fél napot vesz igénybe. Az első alkalom egy lélektani felkészülés, pszichés támogatás, amelyben szó van arról, hogyan kell a veszteségeket kezelni, milyen lélektani gátak akadályozzák az embert, hogy sikeres legyen a munkaerőpiacon. Ilyen lehet az alacsony önértékelés és az irreális elvárások: a munkanélküli célként tűzheti maga elé, hogy egy hónap múlva már ismét lesz állása, és ha ez mégsem sikerül, akkor csalódik, és tele lesz kudarccal. Ekkor már a teljesítményszorongás is akadályozhatja a sikeres munkakeresést.
    
A második részben tesztek segítségével felmérik a tréningben résztvevők erősségeit, azt, hogy milyen ismereteire támaszkodhat, ha az adott szakmában nem tud elhelyezkedni. Feltárják és közelítik egymáshoz a munkaerőpiaci elvárásokat és az egyéni képességeket. A tréninget követően még egy hónapon keresztül segítenek az egyénre szabott, konkrét álláskeresésben is. 
    
A képzés harmadik részében a jó önéletrajz és motivációs levél megírása a téma. Utolsóként az interjút elemzik: mit érdemes elmondani, mire jó, ha felkészül a jelentkező, melyek a gyakori kérdések. 
   
Motivációs tényezők vagy konzerv sémák 
    
    
A kiválasztásnál a HR-esek, a szakmai vezetők és munkaadók azt nézik, hogy mennyire hiteles a jelentkező, mennyire egyéni, nem a begyakorolt konzerv dolgokat mondja-e el; érdekli őket, hogy mennyire tájékozott a cégről, és mennyire motivált az állásra. "Kínos, amikor valaki nem is tudja, hol jár, és az interjún merül fel benne, hogy tulajdonképpen hová, mire is jelentkezett, milyen pozícióra" - mutatott rá a kellemetlen helyzetek egyikére Lovas Zsuzsa.
    
Sok embert biztatnak arra, hogy próbálkozzon valamilyen vállalkozásba fogni: ha ugyanis lehet megélhetési politikus, lehet megélhetési vállalkozó is - emelte ki az ügyvezető. Példaként említett egy középkorú hölgyet, akit bruttó 70 ezret keresett, busszal járt a nem túl közeli munkahelyére. Amikor elbocsátották, osztott-szorzott, és rájött, hogy ha minden nap ő főz a családjának, hétvégenként pedig pogácsát süt és eladja a búcsúban, anyagilag ugyanott van, mint amikor a szalag mellett dolgozott, és utazott napi x órát. 
    
Arról van szó, hogy mindenkinek ki kell találnia valamit magának, kreatívan érdemes gondolkodni, hiszen nem csak alkalmazottak lehetünk. A tréninget tartók nem akarnak ötleteket adni, de együtt gondolkodnak a résztvevőkkel. Ha meghirdetnek egy állást, 450-en is jelentkezhetnek rá, ebből 10-15 embert hívnak be interjúra. A tréninget elvégzők közül harminc százalék gyorsan és biztosan munkát talál 3 hónapon belül, ezen túl még 10 százalék tud elhelyezkedni.
    
Az ügyvezető kiemelt még egy lényeges szempontot: nem mindegy, hogyan közölték a munkavállalóval az elbocsátást, és megindokolták-e. Mindenkinek az az első kérdése: miért engem? A kérdést a vezetőnek meg kell válaszolnia, mivel ez meghatározza az álláskereső további pályafutását, sikerét. Az, hogy miként közölték vele, kapott-e jó tanácsot, útravalót vagy sem, a főnök beszélt-e vagy a titkárnő, rendes volt-e vagy sem, mind-mind meghatározó tényezői az ember további életének. Nem véletlen, hogy vezetőknek is tartanak tréninget, akik elsajátíthatják az elbocsátáskor tanúsítandó helyes viselkedés alapjait.
    
A Lege Artis szabályszerűen, a szakma szabályai szerint végzi tevékenységét, erre utal az elnevezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!