Külföldi

2009.09.09. 22:07

Fantasztikus Hubble-fotók az űrből: galaktikus pillangó, mennyei ragyogás

Washington - A felújított amerikai Hubble űrtávcső az eddigi legélesebb képeket küldte a Földre a kozmosz szépségéről, melyet esetenként mennyei ragyogás tesz teljessé.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A NASA szerdán hozta nyilvánosságra az első olyan fotókat, amelyeket a Hubble az év eleji milliárd dolláros nagyjavítása óta készített a világűrben. A munka során két új kamerát és más tudományos eszközöket is felszereltek, valamint kicserélték az eltört alkatrészeket.
    
A galaxisokról és csillagködökről küldött tíz felvétel minden eddigi, a Hubble ötödik, utolsó felújítása előtti, ugyanott készült fotónál élesebb. Némelyik színes képen ragyogó fénysugarak látszódnak, olyan érzetet keltve, mintha mennyei fényeket látnánk.
    
A képek között egy hatalmas űrbéli pillangóra emlékeztető színes felvétel is van, amely valójában csillagköd.
   
Az űrtávcső új kamerája a nyáron már részletes felvételt készített a Jupiterről is, amelybe akkor éppen kisbolygó (aszteroida) vagy üstökös csapódott.



A  Földtől 16 ezer fényévnyire fekvő Omega Centauri 10 millió csillagai közül néhány, ezek 10-12 milliárd évesek. (MTI/AP/NASA)



Galaxisok és csillagok. A kékes színű csillagok fiatalabbak, a vöröses színűek idősebbek. (MTI/AP/NASA)


Kecses pillangóra emlékeztető csillagköd (MTI/AP/NASA)


Csillagok születése, melyek robbanása a Carina Nebula kaotikus csillagködben látható. (MTI/AP/NASA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!