Külföldi

2009.09.29. 20:48

Feltárták Nero palotájának az ebédlőjét Rómában

Róma - Nero (Kr.u. 37-68) palotájának, az Arany Ház (Domus Aurea) ebédlőjét sikerült feltárniuk a régészeknek, akik megtalálták a helyiséget forgató négy gömb alakú mechanizmust is, amelyet a feltételezések szerint víz segítségével hoztak mozgásba.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Francoise Villedieu ásatásvezető régész bejelentette, hogy csapata részlegesen tárt fel egy kerek helyiséget. Az ebédlő folyamatosan forgott, imitálva a Föld mozgását.

Az archeológus közlése szerint a négyhónapos ásatások során csupán az ebédlő alapjait sikerült megtalálniuk. Feltártak egy az ebédlőhöz kapcsolódó térséget is, ahol a feltételezések szerint a konyha nyerhetett elhelyezést.

"Ez nem hasonlítható egyetlen általunk ismert római épülethez sem" - hangsúlyozta Francoise Villedieu, aki szerint az ebédlő a főhivatalnokokat, s más VIP vendégeket volt hivatott ámulatba ejteni.
 
A régész ismertetése szerint a most felfedezett helyiség, amely a Palatinus domb tetején található, s az antik gépezett feltárása, amelyről szó esik az ókori életrajzírók műveiben, arra enged következtetni, hogy valóban Nero híres ebédlőjét lelték meg.

Az archeológusok csak részben tárták fel a császár pompázatos palotáját, amelyet a Róma jelentős részét megsemmisítő Kr.u. 64-es nagy tűzvész után kezdtek el építeni. A fő ebédlő, amelynek átmérője elérte a 16 métert, 4 méter átmérőjű oszlopon nyugodott. Az építményt víz segítségével négy szférikus szerkezet révén forgatták a nap 24 órájában.

Suetonius római történet-  és életrajzíró, aki 12 császár életét örökítette meg műveiben, megemlíti a Domus Aurea fő ebédlőjét, amely nappal és éjjel állandóan forgott, az idő múlását szemléltetve.
 
Angelo Bottini, a római régészeti hivatal vezetője szerint a forgó szoba mennyezetéről tesz említést Suetonius, aki szerint elefántcsontlemezek borították, amelyek hol elmozdultak, virágesőt és illatszereket szórva a vendégseregre, hol ismét összezárultak.
 
 "Az ókori Rómában minden társasági eseményt a lakoma koronázta meg, amely során különböző mutatványokkal is szórakoztatták az egybegyűlteket. Nero a Naphoz volt hasonlatos, s az alattvalók császáruk körül +forogtak+" - jegyezte meg Angelo Bottini.

Ismertetése szerint a Domus Aurea 80 hektáros területen terült el, elfoglalva Róma hét ókori dombjából négyet. A palotának most feltárt részéből csodálatos látkép nyílt a fórumra, valamint a tóra, amelyet később Nero utódai lecsapoltak, hogy megépítsék helyén a Colosseumot.

Nero, akit Suetonius úgy jellemez, mint a Római Birodalom legkegyetlenebb, legzüllöttebb megalomániában szenvedő  uralkodóját, gyakran rendezett orgiába csapó tivornyákat, ahol, művészi ambícióitól vezéreltetve saját költeményeivel és dalaival szórakoztatta a vendégeket.

Akárhogy is, Nero nem sokáig élvezte csodálatos palotája nyújtotta luxust: a Domus Aureát Kr.u. 68-ban fejezték be, abban az évben, amikor lázadás tört a rendkívül népszerűtlen császár ellen, aki végül önkezével vetett véget életének.

Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!