Külföldi

2009.09.26. 12:20

Mit csinál egy tudós a munkája során? - Kutatók Éjszakája a Savaria Egyetemi Központban

Szombathely - Csótányok és csigák a mikroszkóp alatt, EKG és vércsoportmeghatározás, Öveges kísérletek és alternatív energiaforrások.

Garai Antal 'Atom'

Albert Einstein mondta egyszer magáról, hogy: "Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi" – e mondás lett a szlogenje 2009-ben a Kutatók Éjszakája fesztiválnak. E napon országszerte ingyenesen, máskor pedig nem látogatható helyszíneken várták a tudományok rajongóit. Szombathelyen a Savaria Egyetemi Központ adott helyet a rendezvénynek.



Az érdeklődők olyan helyekre is bejutottak, ahova amúgy nem sűrű a bejárás - Fotók: Garai Antal 'Atom'

A fesztivál célja, hogy minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes olyan pályát választaniuk, ahol a tudomány, a műszaki ismeretek, a felfedezések és kutatások kapnak hangsúlyos szerepet. Ez a meggyőzés természetesen érdekes és szórakoztató, hogy minden korosztály és a tudományban kevésbé jártas emberek is élvezzék, interaktív résztvevői lehessenek a kísérleteknek, bemutatóknak. A 2009-es fesztivál a Kreativitás és Innováció Európai Évének kiemelt programja Losonczi Áron (a fényáteresztő beton feltalálója) fővédnökségével.



Alternatív energiaforrásokkal és működésükkel is megismerkedhettek az érdeklődők

Az egyetemi központban volt origami, kőzetkiállítás és biotermékek is (házi lekvár, szörp, és hasonló finomságok). Lehetőség volt megmérni az ember CO2 kibocsátásának mértékét szívószállal és rózsaszín folyadékkal, ami átlátszóvá lett, mialatt fújták az érdeklődők. Rengeteg iskolást láttunk az egyetemistáktól egészen a kicsikig, ezért voltak foglalkoztató asztalok is, ahol festeni, rajzolni, hűtőmágnest készíteni és virágot készíteni.

Végigbóklászva az épületet külöféle laborokban kötöttünk ki, mikroszkópok alatt növényeket s bogarakat kémlelhettünk, megállapították a vércsoportunkat, és volt EKG illetve EEG mérés is magyarázattal. Emellett Öveges kísérletek várták még az érdeklődőket, tudományos activity, este pedig egy séta a csillagos égen, azaz csillagvizsgálás.

Ide, vagy a képekre kattintva megtekintheti a Kutatók Éjszakáján készült képgalériánkat!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!