Külföldi

2009.11.17. 10:24

Unfriend, deleb, sexting - az év legnépszerűbb angol szavai

Az unfriend, vagyis a baráttiltás lett az év angol szava a New Oxford American Dictionary szerint. A helyezettek között a halott hírességekre alkalmazott deleb (dead celebrity) is helyet kapott, csakúgy mint a sexting, ami a szexuális tartalmú szöveges és képüzeneteket takarja.

MTI

Az unfriend a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak világának kedvelt szava, és arra utal, hogy valaki már nem akarja barátként számon tartani felhasználótársát. "Az internetes közösségi oldalak kontextusában értik a jelentését, és modern igeként való elfogadása érdekes választássá teszi az év szavára" - mondta Christine Lindberg, az Oxford szótár amerikai programjának vezető lexikográfusa.
 
A technológia terén a hashtag (kettőskeresztelés), az intexticated (besömizett) és a sexting (szexesemesezés) kapott külön említést. A kettőskeresztelés azt jelenti, hogy egy szó vagy kifejezés után odabiggyesztik a kettőskeresztet, amely a Twitter közösségi oldalon például megkönnyíti a hasonló hozzászólások keresését. Az intexticated a vezetés közbeni őrült sms-küldözgetésre utal, míg a sexting szexuális tartalmú üzenetek küldését jelenti.
   
Gazdasági téren a freemium szó aratott nagy sikert, ez olyan üzleti szolgáltatást takar, amelynek bizonyos alapszolgáltatásai ingyen elérhetők. Szintén nagy tetszést aratott a funemloyed, vagyis az örömmunkanélküli, kéjmunkanélküli kifejezés. Ezzel a szóval olyan frissen munkanélkülivé vált embereket jellemeznek, akik az élet napos oldalát nézve jól akarják magukat érezni munka nélkül is.
    
A politika világában a birther szó ért el nagy sikert, ez a kifejezés azokat az összeesküvéselmélet-hívőket tömöríti, akik meg vannak győződve arról, hogy Barack Obama elnök anyakönyvi kivonatát meghamisították, és a politikus valójában nem is az Egyesült Államok területén született (ha ez így lenne, nem lehetne elnök). 
   
A felsoroltak mellett nagy népszerűségnek örvend a deleb, vagyis dead celebrity (hulleb, haleb), ami a halott hírességekre utal, valamint a choice mom, vagyis a szinglimami. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!