Külföldi

2009.12.27. 10:15

Baci-kommandó a zuhanyfejen

Szeretik a zuhanyfejet a baktériumok: a meleg, sötét és nedves környezetben úgynevezett biofilm képződhet, amelyben baktériumok koncentrálódnak - Közölték amerikai tudósok a minap.

MTI

A Coloradói Egyetem kutatói 45 zuhanyfejet vettek górcső alá, 30 százalékban mutatták ki jelentős mértékben a mikobaktérium avium jelenlétét, amely különösen a legyengült immunrendszerrel bíró embereknél tüdő megbetegedésekhez vezethet. Norman Pace, a kutatás vezetője óva intett attól, hogy a zuhanyból érkező első vízsugarak közvetlenül az arcot érjék. "Az ember minden valószínűség szerint különösen nagy adag mikobaktérium aviumot kapnának az arcukba, ami nem feltétlenül egészséges" - mondta a szakember.

A korábbi hasonló kutatásoktól eltérően ezúttal a biofilmben jelenlévő baktériumok mennyiségét és fajtáját kutatták génszekvenciák segítségével, összevetve a helyi vízben élő baktériumokkal. Az eredményekből kiderült: a zuhanyfejekben különösen "opportunista" baktériumok élnek, vagyis olyan fajták, amelyek már beteg emberekre vadásznak.

A kórokozók elleni védekezés nem egyszerű feladat - emelte ki Pace. A baktériumok az alapos takarítás után még jobban elszaporodtak, ami arra utal, hogy ellenállóak a klórral szemben. A tudós szerint a műanyag fejnél jobb szolgálatot tesz a fém, amelyen kevésbé tapadnak meg a kórokozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!